Vance

Echt geluk komt van binnenuit: maar hoe?

Persoonlijk vind ik dat er een enorme focus ligt op geluk. Het leven is niet altijd leuk, en dat hoeft ook niet. Bovendien weet ik dat ik mij in een luxepositie bevind waarin ik mij überhaupt zorgen kan maken om het feit dat mijn mond niet 24 uur per dag is gekruld tot een vreedzame glimlach. En toch wringt het.

Bestemming

Het is namelijk een ultieme eindbestemming. Iets dat aan de horizon gloort als mogelijkheid: een algehele staat van geluk.

Dat is een verkeerde gedachte: geluk is geen bestemming waar je arriveert als alles in het leven geweldig is. Het is dat wat we doen om al het andere in het leven geweldig te maken, betuigt happiness goeroe Neil Pasricha. Hij was jaren, net zoals wellicht veel mensen, ongelukkig. Een zoektocht naar wat gelukkig maakt, resulteerde in zijn recente boek The Happiness Equation. Hierin gaat hij praktisch te werk met effectieve en leuke tips. Tot de kern gebracht met zijn formule:

Want Nothing + Do Anything = Have Everything.

Ik ben vrij sceptisch over artikelen die mij inderdaad beweren dat het leven een bepaalde maakbaarheid heeft, maar ik geef het toch een kans. Vooral als het gaat om praktische tips waar ik direct effect van ondervind en wetenschappelijk worden ondersteund. Dit zijn 7 manieren, volgens Pasricha, om je brein te trainen gelukkig te worden. Mooi doel aan de horizon, toch?

1. Drie wandelingen

Hoe meer fysiek actief mensen zijn, des te groter hun gevoelens van enthousiasme en opwinding zijn. Een onderzoeker van de Pennsylvania State vond dat gevoelens van plezier hierdoor meer werden geactiveerd dan mensen die minder actief zijn. Dit betekent geen halve marathons, slechts een drie wandelingen van een half uur do the trick. Het Amerikaanse psychiatrische instituut zegt dat drie wandelingen zelfs het herstel van een klinische depressie kunnen versoepelen.

2. Noteer je geluk

Schrijven over een positieve ervaring twintig minuten lang, verbetert je geluksgevoel enorm. Waarom? Omdat je in feite de ervaring opnieuw beleeft terwijl je het opschrijft, en de keren dat je het naleest. Je brein stuurt je als het ware terug. In een onderzoek van de University of Texas, werd een deel van een koppel gevraagd drie keer per dag twintig minuten lang te schrijven over hun relatie. In vergelijking met de testgroep, voelde het koppel zich meer verbonden met elkaar en hadden ze na het schrijven meer intieme gesprekken. Ook was de kans op een langdurige relatie groter.

3. Onbaatzuchtigheid

Het ergerlijke bij die focus op geluk, is dat het een enorm zelfzuchtige bezigheid is. Terwijl acties voor anderen, jou juist vooruit helpen. Het boek tipt vijf onbaatzuchtige daden te doen. Standford studenten probeerden dit uit, en noteerden na een week van koffie kopen voor anderen tot het maaien van andermans gras, een significant  hoger gevoel van geluk omdat ze zich gewaardeerd voelden.

4. Log uit

De meest rijke, gelukkige en productieve levens worden gekenmerkt door het vermogen je volledig op iets te storten, maar je ook ergens van af te sluiten en iets nieuws te zoeken. Het blijkt dat je volledig ontkoppelen na je werk – geen e-mail of smartphone – ons het best helpen op te laden voor de dag er na.

5. Ga ergens in op

Kort gezegd: vind je flow, en ga daar in op. Wanneer je compleet wordt ingenomen met wat je doet, betekent het dat je wordt uitgedaagd waardoor je ego wegvalt en de tijd vliegt. “Als je hele zelf bij een activiteit is betrokken, gebruik je je vaardigheden ten volste.”

6. 2-minuten meditatie

Hersenscans hebben mensen voor en na een mindfulness gemeten. Wat blijkt? Na de les waren de hersendelen gelinkt met compassie en zelfbewustzijn groter, terwijl de stress-delen waren verkleind. Het goede nieuws: meditatie kan je brein permanent ‘resetten’ en zo je level van geluk omhoog brengen.

7. Vijf keer dankbaar

Als je blij bent met kleine dingen, zal het makkelijk worden om gelukkig te zijn. Zoek een notitieboek of blog, en schrijf tussen de drie a vijf dingen op waar je dankbaar voor was afgelopen week. In 2003 experimenteerden studenten hier mee en waren aanzienlijk gelukkiger en fysiek gezonder