Een activiteit zonder beeldscherm verhoogt je geluk: waarom?

Nu aan het lezen

Uit onderzoek blijkt: Een activiteit zonder beeldscherm verhoogt je geluk

Uit onderzoek blijkt: Een activiteit zonder beeldscherm verhoogt je geluk

Het eten staat nog niet op tafel, je kleintje jengelt en dan ligt daar die iPad. Zou je..? Nieuw onderzoek zegt dat je beeldschermtijd beter kan beperken tot een minimum.

In een nieuwe analyse onder 1 miljoen Amerikaanse tieners is gekeken naar hoe jongeren hun vrije tijd besteden en welke activiteiten zijn gerelateerd aan geluk. Het onderzoek kwam tot stand nadat er een duidelijke daling te zien was in het gelukslevel van tieners na 2012 én een daling van geluk onder volwassenen sinds 2000.

Beeldschermen

Uit die daling zijn een aantal dingen op te maken. Tieners die meer tijd besteden aan het zien van vrienden, sporten, bijwonen van religieuze bijeenkomsten, lezen of zelfs het maken van huiswerk zijn gelukkiger dan tieners die meer tijd besteden op het internet, aan computerspelletjes, social media, appjes of het bekijken van tv.

Ergo: elke activiteit waarbij geen beeldscherm wordt gebruikt maakt gelukkiger dan wél een beeldscherm.

Als je enig advies wilt hebben op basis van deze uitkomsten dan zou dat heel simpel zijn, zeggen onderzoekers. Leg je telefoon of tablet neer en ga iets anders doen. Wat? Ongeveer alles behalve aan een beeldscherm gekluisterd zitten.

Geluksniveau

Meer redenen nodig? Niet alleen vertoonde het geluksniveau van Amerikaanse tieners een flinke dip na 2012 (het jaar waarop het gros van de Amerikanen smartphones bezaten), maar ook hun zelfvertrouwen en tevredenheid met hun levens, vrienden, de hoeveelheid lol die ze hadden en hun leven in het algemeen.

Met de groeiende tijdsbesteding aan beeldschermen, namen ook psychische gezondheidsproblemen toe zoals depressies en zelfbeschadiging. Waar millennials vaak optimistisch zijn, is deze generatie minder zelfverzekerd en vaker gedeprimeerd.

Een uur per dag

Opvallend aan de onderzoeksresultaten is dat de tieners die helemaal geen digitale media gebruikten, eigenlijk een klein beetje minder gelukkig waren dan diegene die het onder een uur per dag houden.

Neemt het aantal uren toe, dan verlaagt het gelukslevel gestaag. De gelukkigste tieners zijn dus die die digitale media gebruikten maar dan voor een beperkte hoeveelheid tijd.

Technologie geheel opgeven is niet nodig zeggen de onderzoekers. Beter is het om alles gematigd te gebruiken. Zet je telefoon in voor die dingen waar het voor is bedoeld, en leg hem dan weg. Héél ver weg en onthou: hoe fijn beeldschermen ook zijn, uiteindelijk word je gelukkiger als je ze even laat zitten.

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.