Een overwinning voor Jamie Oliver: Britten voeren 'Sugar tax' in

Nu aan het lezen

Een overwinning voor Jamie Oliver: Britten voeren ‘Sugar tax’ in

Een overwinning voor Jamie Oliver: Britten voeren ‘Sugar tax’ in

Het is geen nieuws meer dat er in frisdrank ongelofelijk veel suiker zit. Toch blijkt dat feit op zichzelf niet genoeg om te zorgen dat we het met mate drinken, want het aantal mensen met obesitas is nog groot. Chef-kok Jamie Oliver strijdt al een aantal jaar voor een zogenoemde ‘sugar tax’, waardoor er extra belasting komt op de veel te zoete frisdrank. Na veel moeite heeft de Britse regering gisteren deze accijns op frisdranken aangenomen, schrijft de BBC.

Met een enorme keuze aan frisdranken supermarkten is het haast onmogelijk om er aan voorbij te lopen zonder iets in je winkelmandje te stoppen. Frisdrank is vooral onder jongeren populair en daar ligt dan ook het probleem. Door al op jonge leeftijd ‘fizzy drinks’ te drinken, is de kans groter dat je overgewicht of zelfs obesitas krijgt. Het was lastig om de conservatieve regering in het Verenigd Koninkrijk te overtuigen van de ‘sugar tax’, maar het is George Osborne, minister van Financiën, gelukt om de wet door te voeren.

Bedrijven krijgen nu twee jaar de tijd om het suikergehalte in de frisdranken te verminderen. In 2018 komt er een extra heffing op de drankjes. Omgerekend komt er 23 eurocent op bij drankjes met 5 gram suiker per 100 milliliter en 31 eurocent bij drankjes met meer dan 8 gram suiker. De overheid verwacht ruim een half miljard euro hier mee op te brengen. Deze opbrengst wordt vervolgens gestoken in sport op scholen.

Toen Jamie Oliver het nieuws hoorde, is hij meteen naar Westminster gereden om zijn blijheid te uiten. “Het is een grote verrassing”, zei hij tegen de BBC. Het was volgens hem niet makkelijk om de politiek bij het plan te betrekken. Ook zei hij dat het hem hoop geeft voor de toekomst, als de politiek met een goede strategie er voor kan zorgen dat de wet ook echt gaat werken.

The food revolution is underway

The food revolution is underway. This feels like a victory for Britain's children and for everyone who has campaigned so hard for a tax on sugary sweetened drinks. I would love the money to go to food education as well as sport but I think we have to applaud the Chancellor for taking this extremely important, bold step. I hope that this bravery will continue to form a part of this Government's attitude to dealing with obesity and will influence the Prime Minister's Childhood Obesity strategy later in the year.

Geplaatst door Jamie Oliver op woensdag 16 maart 2016

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.