Een week lang vegetarisch eten tijdens de Nationale Week Zonder Vlees

Nu aan het lezen

Een week lang vegetarisch eten tijdens de Nationale Week Zonder Vlees

Een week lang vegetarisch eten tijdens de Nationale Week Zonder Vlees

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die bewuster worden van het eten van vlees. Hoewel het aantal vegetariërs in Nederland wordt geschat op 5 procent, is het niet met zekerheid te zeggen hoeveel vegetariërs we in Nederland hebben. Wel is er in de afgelopen jaren een stijgende lijn te zien in het aantal flexitariërs, ofwel vleesverminderaars. In 2010 at 70 procent van de Nederlanders niet elke dag vlees. Twee jaar later was dit gestegen naar 77 procent. Het aantal veganisten is sinds de jaren 90 ongeveer verdrievoudigd en er wordt verwacht dat dit nog wel verder gaat stijgen.

Om het niet eten van vlees wat meer onder de aandacht te brengen, bedacht Isabel Boerdam de stichting Nationale Week Zonder Vlees. Isabel is vanaf haar negende vegetariër en sinds 2013 deelt ze vegetarische recepten op haar website De Hippe Vegetariër. Vorig jaar besloot ze dat het tijd was voor meer. Ze vertelt: “Ik wilde een initiatief lanceren met impact, om Nederland in beweging te brengen. Elke dag vlees of vis eten is niet meer van deze tijd. Een flexitarisch eetpatroon moet de nieuwe standaard worden in Nederland, dat is mijn doel.” De week van 5 t/m 11 maart staat daarom in het teken van geen vlees eten.

De voordelen

Volgens de stichting Nationale Week Zonder Vlees is het belangrijk om eens wat minder vlees te eten. Vaker een dagje geen vlees of vis eten, heeft namelijk een behoorlijke impact op mens, dier én milieu. Want slechts één week geen vlees eten, zorgt al voor een hoop voordelen. Namelijk:

Het bespaart water

Als je één dagje helemaal geen vlees eet, bespaar je de 1476 liter water die gemiddeld nodig is om jouw dagelijkse portie vlees te produceren. Om daar even een duidelijk beeld van te krijgen: voor één douchebeurt verbruik je gemiddeld 51 liter water. Door één week geen vlees te eten, bespaar je zeven maanden (!) douchewater.

Het vermindert de CO2 uitstoot

Het maken van jouw dagelijkse portie vlees, zorgt voor zo’n 1740 gram CO2 uitstoot. Minder vlees eten zorgt er dus ook voor een mindere CO2 uitstoot.

Eén kip minder

Een gemiddelde portie vlees is ongeveer 200 gram vlees. Een kip bevat 1600 gram consumeerbaar vlees, dus door een hele week geen vlees te eten, bespaar je bijna een hele kip.

Het scheelt werk voor de bomen

Bomen zetten CO2 uitstoot weer om in zuurstof, maar met zoveel uitstoot is dat vaak nogal hard werken voor de bomen. Door minder vlees te eten, zorg jij ervoor dat er minder CO2 uitgestoten wordt en op deze manier help je de bomen hun werk te doen. De uitstoot van een week vlees eten, staat gelijk aan zeven maanden werk voor een boom.

Gerechten

Dacht je dat vegetarische gerechten saai waren? Dan hebben we nieuws voor je: vlees is tegenwoordig heel gemakkelijk te vervangen. En met vegetarische gerechten kun je eindeloos variëren. Echt saai hoeft het dus nooit te worden. Ben je niet zo’n keukenprins(es)? Neem dan eens een kijkje op de website van oprichtster Isabel, hier staan talloze vegetarische gerechten die vaak ook nog erg makkelijk te maken zijn.

Doe jij mee met de Nationale Week Zonder Vlees?

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.