Afgelopen maandag had een groot deel van Nederland sneeuwvrij. Maar tegenwoordig kan je met je laptopje onder je arm overal een kantoor van maken. Waar je vroeger een verplichte vrije werkdag kreeg bij extreem weer, kun je nu gemakkelijk doorwerken vanuit huis. En dat zelfstandige en flexibele bestaan bevalt veel Nederlanders wel, blijkt nu uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Verdubbeling eenmanszaken
In tien jaar tijd is het aantal zelfstandigen meer dan verdubbeld in de vier grote steden in Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Tussen 2007 en 2017 steeg het aantal eenmanszaken binnen deze steden van 81 duizend naar 165 duizend.
Vooral in Utrecht groeide het aantal eenpersoonsbedrijven hard, met een toename van 135 procent. In Amsterdam groeide niet alleen het aantal eenmanszaken maar nam ook het aantal bedrijven met meer dan een werknemer toe. Onze hoofdstad telt dan ook de meeste bedrijven van ons land.
Flexibel werken
Het is niet heel vreemd dat het aantal zelfstandige ondernemingen in ons land toeneemt. Zo trad vanaf 1 januari 2016 de Wet flexibel werken in werking. Dit houdt in dat je gemakkelijker je werkrooster aan kunt passen, een verzoek in kunt dienen om je uren in te korten en dus ook je werkgever kan vragen of je een of meerdere dagen mag thuiswerken. Ook bleek uit het regeerakkoord van Rutte III dat ZZP’ers meer zekerheid krijgen, met bijvoorbeeld een verplichte opdrachtgeversverklaring en een minimumtarief.
Zelfstandig en flexibel werken wordt dus niet alleen makkelijker, maar ook steeds aantrekkelijker. En waarom zou je nog bij een bedrijf werken als je je eigen onderneming kunt starten? Als zelfstandige bepaal je je eigen uren, wanneer je op vakantie gaat en ben jij zelf verantwoordelijk voor de opdrachten die je binnensleept. Voordelen die in het flexibele tijdperk waarin wij leven een steeds belangrijkere rol spelen. En dat zie je terug in de cijfers, met landelijk maar liefst 1.2 miljoen eenmanszaken.