Transgender vrouw slaagt er in om baby borstvoeding te geven

Nu aan het lezen

Voor het eerst weet een transgender vrouw haar baby borstvoeding te geven

Voor het eerst weet een transgender vrouw haar baby borstvoeding te geven

Voor het eerst is een transgender vrouw er in geslaagd om haar baby borstvoeding te geven. Dat meldt Transgender Health. Het gaat om een 30-jarige Amerikaanse, die haar kind borstvoeding wilde geven toen bleek dat haar partner dat niet wilde doen.

De vrouw volgde al zes jaar hormoontherapie. Ze had echter nog geen geslachtsveranderende operatie of een borstvergroting ondergaan.

Voordat het kind geboren werd, hebben de dokter haar gedurende 3,5 maanden behandelingen gegeven om haar melkproductie op gang te brengen. Deze behandelingen worden normaal gesproken gegeven aan vrouwen die baby’s adopteren of ze via een surrogaat krijgen. Voor de behandeling moest de vrouw hormonen nemen, een medicijn innemen dat de melkproductie stimuleert en een mannelijke hormonenblokker. Door af te kolven moest ze haar borsten stimuleren.

Voldoende melk

Geloof het of niet, maar binnen een maand kwamen de eerste druppels melk al. Na drie maanden produceerde ze zelfs 227 gram moedermelk per dag. Voldoende voor de baby, want die had in de eerste zes weken van zijn leven genoeg aan alleen maar borstvoeding. Daarna kreeg de baby ook flesvoeding, omdat de moedermelk nu niet meer voldoende is.

Met het kind gaat het ondertussen goed. Volgens een kinderarts, die de groei van de baby in de gaten houdt, heeft het kind een normale groeicurve en is het gezond. Inmiddels is de kleine zes maanden oud.

Voor zo ver binnen de academische wereld bekend is, is dit de allereerste keer dat een transgender vrouw borstvoeding geeft. Wel zijn er verhalen over andere transgender vrouwen die het via doe-het-zelf-manieren voor elkaar proberen te krijgen. Het is echter niet bekend of daar ook succesgevallen onder zitten.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.