Elke week 5 uur besteden aan het leren van nieuwe dingen doet wonderen

Nu aan het lezen

Elke week 5 uur besteden aan het leren van nieuwe dingen doet wonderen

Elke week 5 uur besteden aan het leren van nieuwe dingen doet wonderen

Bij goede voornemens denk je al gauw aan sporten, gezonder eten en vaker je huis opruimen. Maar de beste investering voor 2018, menen experts, is het dagelijks spenderen van tijd aan kennisvergaring.

We zijn namelijk geobsedeerd met het verdienen van geld, terwijl niet diensten of producten maar kennis een steeds belangrijkere rol zal gaan spelen in ons huidige economie.

Hiervoor moeten we afstappen van het idee dat je vanaf je 5e tot 22e levensjaar kennis vergaart, vervolgens een baan vindt en de rest van je leven doorgaat door maar hard genoeg te werken, aldus Michael Simmons, succesvol ondernemer in een pleidooi voor 5-uur leren per week.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

Om te overleven en te floreren in deze eeuw stelt de auteur, moeten we ons leven lang leren. Hard werken was de aanpak voor het industriële tijdperk, hard leren is het equivalent voor de kenniseconomie.

Een manier om dit te verweven in ons dagelijks leven is het vergelijken met de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamines, stappen en sportminuten per dag. We moeten daarin rigoureus zijn om onze economische gezondheid te bewaken.

Het verwaarlozen hiervan kan net zulke gevolgen hebben als het verwaarlozen van je gezonde dieet, een goede nachtrust of niet sporten. Niet vijf uur per week leren is zelfs het roken van de 21e eeuw (en dit artikel de gezondheidswaarschuwing).

Boek lezen

Als je nu direct denkt: ‘Maar ik heb hier geen tijd voor’ dan doe je er goed aan de volgende voorbeelden te bekijken. Waarom las ’s werelds meest drukbezette persoon in de wereld, voormalig president Barack Obama, een uur per dag terwijl hij in functie was? En waarom las Bill Gates, ’s werelds rijkste persoon, een boek per week gedurende zijn carrière?

Waarom vraag je je af? Omdat kennis het nieuwe geld is en het de enige manier is om voorop te blijven. Dat heeft alles te maken met de waardevermindering van geld en producten. We staan aan het begin van een periode die futurist Peter Diamandis ‘snelle demonetisatie’, waarmee technologie voorheen dure producten of diensten veel goedkoper of zelfs gratis verschaft.

Een blik op producten die jaren geleden haast onbetaalbaar waren en nu haast gratis, bewijst het en dit proces zal in de toekomst alleen nog maar versnellen.

Geen excuses, gewoon doen

Geen tijd? Kwestie van prioriteiten stellen. Het gaat hier om beslissingen die we allemaal moeten maken, waarschuwt Simmons in zijn betoog voor meer kennisvergaring. Dat gaat op als je Barack Obama heet maar ook als je een starter bent in zijn of haar eerste baan.

Er zijn geen excuses. Je kan mini-leren altijd toepassen, bijvoorbeeld terwijl je pendelt, een pauze hebt of even een periode wat minder te doen hebt. Zelfs zo’n vijftien minuten lezen per dag komt in totaal neer op zo’n 100 uur per jaar. Drukte is lastig, maar niet onoverkomelijk. Door een van die paar mensen te zijn die deze uitdaging aangaat, zal je des te meer ervoor terugkrijgen.

Het volledige artikel van Michael Simmons en hoe je meer kennis opdoet in het dagelijkse leven, lees je hier.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.