Emmy Awards 2019: winnaars, meer diversiteit en daling in kijkcijfers

Nu aan het lezen

Emmy Awards 2019: winnaars, meer diversiteit en daling in kijkcijfers

Emmy Awards 2019: winnaars, meer diversiteit en daling in kijkcijfers

Afgelopen zondag was het weer tijd voor de Emmy Awards, ofwel de jaarlijkse prijsuitreiking binnen de televisiewereld. Net als bij de Oscars was er dit jaar geen presentator die de avond aan elkaar praatte. Volgens de directeur van tv-zender Fox was dit zodat er meer tijd besteed kon worden aan het afscheid van onder andere Game of Thrones.

Daling in kijkcijfers

Hoewel dit normaal gesproken dé avond is voor film- en serieliefhebbers, bleek dat dit jaar toch anders te zijn. De kijkcijfers waren flink gedaald, deze gingen van de 10,2 miljoen Amerikaanse kijkers vorig jaar naar slechts 6,9 miljoen. En dat terwijl de kijkcijfers vorig jaar al behoorlijk waren ingestort.

Diversiteit

Voordat de Emmy Awards van start gingen, was er kritiek wat betreft de diversiteit van de mogelijke prijswinnaars. Er stonden slechts 26 gekleurde acteurs op de lijst van bijna 200 kanshebbers, tegenover 38 in 2018.

Maar ondanks de kritiek van te voren, stond het event juist in het tegen van diversiteit. Zo is Billy Porter de eerste openlijk Afro-Afrikaanse homoseksuele acteur die een Emmy wint, namelijk voor Best Actor in de Dramaserie voor Pose. Ook kreeg Michelle Williams lof voor haar speech over gelijkwaardige salarissen voor vrouwen, met name vrouwen van kleur. En bracht Patricia Arquette een eerbetoon aan haar overleden transgender zus en pleitte ze voor de rechten van transgenders.

Winnaars

Tot slot waren er nog meer opvallende winnaars. Zo won Ben Whishaw, openlijk homoseksueel, een Emmy voor beste bijrol in de miniserie A Very English Scandel. Dragqueen RuPaul won een Emmy en de aan dwerggroei lijdende Peter Dinklage kreeg een Award voor zijn rol in Game of Thrones Hij won Supporting Actor. Niet geheel verrassend viel Game of Thrones nog meer in de prijzen, namelijk voor Beste Dramaserie.

De comedyserie Fleabag viel ook behoorlijk goed in de prijzen. Deze won de Award voor Beste Comedy, Phoebe Waller-Bridge won Best Actress en Writing for a Comedy Series. Harry Bradbeer won de Award Directing for a Comedy.

Een andere grote winnaar was toch wel The Marvelous Mrs. Maisel. Alex Borstein won hierbij de Award Supporting Actress en  Tony Shalhoub de Award voor Supporting Actor. Jane Lynch ging naar huis met de Award voor Guest Actress en Luke Kirby als Best Actor.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.