Vandaag, 11 november, is het Equal Pay Day, want vrouwen verdienen óók in 2020 nog steeds minder dan mannen. Om daar wat specifieker in te zijn: vrouwen verdienen gemiddeld 14% minder per uur dan hun mannelijke collega’s. Dat is gelukkig wel een stuk minder dan voorgaande jaren, maar als we in dit tempo doorgaan, betekent het dat we pas in 2051 gelijk betaald worden.
De FNV, Federatie Nederlandse Vakbeweging, vindt dat dit sneller moet. En daarom is Equal Pay Day tot het leven geroepen. Een dag om extra aandacht te besteden aan het loonverschil tussen mannen en vrouwen.
Loonkloof in Nederland
Hoewel de loonkloof in Nederland niet de grootste is van de hele wereld, valt er ook in ons land zeker nog genoeg te winnen. We staan namelijk op nummer 38 in de Global Gender Gap Index van 2020. Hoe het kan dat we te maken hebben met zo’n loonkloof tussen mannen en vrouwen, valt niet direct te verklaren. Er wordt gespeculeerd dat dit te maken heeft met het feit dat meer vrouwen parttime werken dan mannen. Maar toch is dit niet de volledige verklaring voor de loonkloof.
Een andere verklaring is dat vrouwen minder zeker zijn wat betreft salarisonderhandelingen dan mannen. Waardoor de mannelijke collega’s meer uit zo’n onderhandelingsgesprek halen dan de vrouwen. Maar ook dit argument is niet helemaal zuiver. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen net zo vaak om loonverhoging vragen als mannen, maar dat het voor hen simpelweg niet wordt beantwoord. Ook spelen vooroordelen hier een grote rol: mannen die om loonsverhoging vragen zijn assertief, terwijl dat bij vrouwen wordt gezien als veeleisend.
Equal Pay Day
Er is dus nog een hoop te behalen wat betreft de loonkloof in Nederland. Om dat te behalen, moeten er een strengere wetgeving komen. Die moet ervoor zorgen dat het wettenlijk niet meer mogelijk is om vrouwen minder te betalen dan mannen voor gelijkwaardig werk. Lilianne Ploumen heeft onlangs een wetsvoorstel ingediend dat transparantie over lonen in het bedrijfsleven zou moeten vergroten.