Er is fake news in de boeken uit het Harry Potter universum geslopen

Nu aan het lezen

Er is fake news in deze Harry Potter boeken geslopen

Er is fake news in deze Harry Potter boeken geslopen

Een officieel Harry Potter boek heeft J.K. Rowling verkeerd geciteerd en heeft per abuis een satirische hoax van CollegeHumor gedrukt.

De fout is geslopen in speciale edities van Harry Potter en de Steen der Wijzen die eerder dit jaar werden gepubliceerd door Bloomsbury UK ter ere van het twintigjarige jubileum, dat schrijft een Harry Potter fanwebsite. De speciale edities bevatten een paar pagina’s aan ‘fact files’ achterin het boek. De meeste informatie hierin is afkomstig uit verhalen, interviews en tweets van J.K. Rowing.

Sprout en Flitwick

Waar de makers van het Harry Potters universum bestaande uit toneelstukken, boeken en films doorgaans geen steen omgekeerd laten *pun intended*, lijkt het universum nu zo groot te zijn geworden dat zelfs de gatekeepers fouten maken.

De Huffelpuf en Ravenklauw edities bevatten het volgende ‘feit’ over hun huishoofd, bevonden op pagina’s 342 en 344.

De informatie waaruit blijkt dat professor Sprout een langdurige relatie had met mede-professor Flitwick is niet afkomstig van J.K. Rowling en komt van aan gephotoshopte neptweet van satirische website CollegeHumor.

Satirisch

Ene Willie Muse schreef in 2015 een satirisch artikel met nep-screenshots van J.K. Rowlings Twitter-account waarin hij onder meer claimde dat personage Cho Chang (Harry’s kortstondige crush) ‘grote drollen draait’.

Rowling liet afgelopen februari al weten dat dit een hoax was. Maar om onverklaarbare redenen (magie?) is de informatie toch doorgedrongen in de speciale edities van de Harry Potter boeken.

Bloomsbury UK heeft nog niet gereageerd op het voorval maar zei op Twitter dat ze van de fout afweten en het hebben aangepast voor toekomstige drukken.

 

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

De Ochtendprofeet is er niks bij, mis nooit het laatste Harry Potter nieuws.