Er is zojuist een ijsberg van de Zuidpool afgescheurd - Vance

Nu aan het lezen

Er is zojuist een ijsberg van de Zuidpool afgescheurd

Er is zojuist een ijsberg van de Zuidpool afgescheurd

Het is zover. Iets meer dan een maand geleden schreven wij over de groei van een scheur in de Larsen C-ijsplaat. Vandaag is het dan toch echt gebeurd. Een ijsberg van 5.800 vierkante kilometer is officieel van de ijsplaat afgescheurd en dobbert nu vrij rond in de oceaan.

Larsen C

Zo groot als Luxemburg

De Larsen C-plaat is de op drie na grootste ijsplaat van de Zuidpool met een indrukwekkende 50.000 vierkante kilometer. Dat is een landoppervlakte van meer dan heel Nederland. Die ijsplaat mist nu dus 12% van deze oppervlakte: de afgescheurde ijsrots is maar liefst twee keer zo groot als Luxemburg.

“Dit is een hele grote gebeurtenis als je kijkt naar de grootte van het stuk ijs dat wij nu weg zien drijven,” vertelt Anna Hogg, expert op gebied van gletsjer observaties.

De scheur was zich al jarenlang aan het vormen, maar groeide opeens aanzienlijk snel in de afgelopen twee maanden. Eind juni scheurde de ijsplaat zelfs met een snelheid van 10 meter per dag. Hoe snel de ijsberg van de ijsplaat is afgebroken, zie je op schokkende wijze afgebeeld in de volgende tweet:

De ijsplaat vormt een belangrijke barrière voor gletsjers. Zonder deze plaat kan ijs heel snel vanaf het land de zee in stromen. Als de hele Larsen C plaat af zou brokkelen, zou dit voor een forse stijging in het zeeniveau zorgen. Laten we hopen dat deze ijsberg niet een domino-effect in werking zet.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.