Zien: BBC-verslaggever brengt vulkaanuitbarsting Etna in beeld

Nu aan het lezen

Zien: BBC-verslaggever brengt vulkaanuitbarsting Etna van dichtbij in beeld

Zien: BBC-verslaggever brengt vulkaanuitbarsting Etna van dichtbij in beeld

De Etna is Europa’s grootste en meest actieve vulkaan. Ook de laatste weken was hij erg actief, er kwam allemaal rook, gesmolten steen en as uit de vulkaan. Dat ging verder allemaal redelijk goed, maar gister kwam er een onverwachte eruptie, waardoor minstens 10 mensen gewond zijn geraakt, volgens lokale media.

De uitbarsting is gefilmd door journalist Rebecca Morelle, een cameravrouw Rachel Price van BBC.

(Klik op de foto in de tweet om de video te bekijken!)

Heel veel geluk gehad

Het filmpje vertelt hoe veel geluk ze hebben gehad, dat ze veilig uit deze situatie zijn gekomen. “Het is een van de heftigste incidenten in het land in 30 jaar”, aldus de voice-over.

“Een berg afrennen terwijl er gesmolten steen van meer dan 1000 graden op je dreigt te vallen van alle kanten, is niet een ervaring die de journalisten graag nog een keer zouden meemaken”, aldus Morelle in een andere tweet.

Gelukkig is niemand van de gewonden ernstig gewond, de meeste hadden last van kleine hoofdwonden en brandplekken. Want het magma is natuurlijk ontzettend heet.

Oorzaak

De explosie is ontstaan doordat sneeuw opgewarmd werd door de lava. Dat veroorzaakte een reactie met als resultaat een zogenoemde phreatic eruption.

Het is niet de eerste keer dat deze vulkaan uitbarst. In 1669 heeft een uitbarsting duizenden levens gekost. In 1928 is een totale stad verwoest en in 1981 is door lava grote oppervlakten bos, huizen en wegen verwoest.

Gelukkig is er dit keer niks ernstigs gebeurd, maar hebben we wel een filmpje die de kijker de uitbarsting van dichtbij laat meemaken. Dat dan weer wel.

Nena is 21 jaar en studeert Journalistiek in Tilburg. Ze houdt zich graag bezig met schrijven, film en fotografie. Mensen denken vaak dat ze aan het dromen is, maar in werkelijkheid bedenkt ze dan geniale creatieve producten. Of wat ze gaat eten.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.