Etnischische diversiteit nog altijd niet vanzelfsprekend in mode-industrie - Vance

Nu aan het lezen

Etnischische diversiteit nog altijd niet vanzelfsprekend in mode-industrie

Etnischische diversiteit nog altijd niet vanzelfsprekend in mode-industrie

Gekleurde modellen hebben het nog steeds moeilijk in de modewereld. Hoewel we steeds vaker verschillende etniciteiten op de catwalk spotten (hooray!), hebben zwarte modellen nog steeds een lange weg te gaan in verhouding tot hun blanke collega’s. Gecast worden als één van de weinige donkere gezichten voor een show is één ding tijdens Fashion Week. Maar zelfs dan is succes nog niet altijd gegarandeerd. De meeste getinte modellen krijgen namelijk meer dan eens te maken met hairstylisten en visagisten die weinig tot geen ervaring hebben met donker haar en een donkere huid.

Dit gebrek aan expertise is niet ongewoon in een industrie waarin ongelijkheid nog veelvuldig voorkomt wanneer het op huidskleur aankomt. Gelukkig zijn er individuen die er wél bij stilstaan en de modewereld tot actie aansporen.

Frustraties uiten via social media

Het Soedanese model Nykhor Paul uitte onlangs haar frustraties op Instagram over visagisten die niet over de juiste producten beschikten voor haar huidskleur. “Een goede visagist komt voorbereid op zijn werk en doet op zijn minst research voor een show. Stop met excuses maken, want het is beledigend en respectloos voor mij en mijn ras. Doe op zijn minst moeite,” aldus het donkere model.

53edd2560a831dwq

Supermodel en America’s Next Topmodel host Tyra Banks kent de struggles van Nykhor. Haar advies is dan ook om het taboe vooral te blijven doorbreken. “Wanneer het nodig is, klaag dan. Kom voorbereid. Zeg waar het op staat. En terwijl je dat doet, zorg dan dat jij het juiste voorbeeld bent”, aldus Tyra.

Bekijk de video waarin Nykhor, Tyra en andere leiders in de mode-industrie als Bobbi Brown, Ted Gibson en Bethann Hardison zich uitlaten over de kwestie. Ook vertellen ze hoe zij denken dat de problemen waar gekleurde modellen vandaag de dag nog steeds tegen aan lopen, op te lossen zijn.

Ellen Veltman (21) is Digital Producer bij OK GO en redactrice bij Vance.nl. Geïnteresseerd in trends, lifestyle, creativiteit en altijd op zoek naar nieuwe hotspots en inspiratie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.