De term ‘het glazen plafond’ in inmiddels al zo’n 30 jaar oud, maar desondanks zie je op de werkvloer nog steeds grote verschillen tussen mannen en vrouwen. Dat dat niet goed is, daar zijn gelukkig steeds meer mensen het over eens, maar tegelijkertijd blijkt het een probleem dat je niet zo 1, 2, 3 oplost.
Zeker vanuit Silicon Valley, waar bijna alle hippe techbedrijven zitten, komen er de laatste jaren veel verhalen naar buiten. Er werken daar simpelweg te weinig vrouwen en de vrouwen die er werken hebben te maken met seksisme of soms zelfs met seksuele intimidatie. Het probleem speelt in Nederland net zo goed en in de nieuwe podcast ‘Expeditie Gender Gap’ wordt daar dieper op ingegaan.
Staking
‘Expeditie Gender Gap’ is gemaakt door Petra Grijzen, presentatrice van de middagshow op BNR Nieuwsradio, en haar collega Marlise Hamaker. Het idee ontstond toen in oktober de loonkloof tussen mannen en vrouwen in het nieuws kwam.
Omdat vrouwen in Nederland volgens Petra gemiddeld 32 procent minder verdienen dan mannen in dezelfde functie, besloot ze uit protest 32 procent minder te werken. Een soort mini-steking, geïnspireerd op een actie die vrouwen in IJsland hadden opgezet. De presentatrice verliet daarom tijdens de uitzending de studio en liet haar mannelijke collega’s alleen achter.
Expeditie Gender Gap
Maar omdat ze verder wilde gaan dan het maken van een statement, besloot Petra om zich – samen met haar collega Marlise – verder te verdiepen in het onderwerp. Dat resulteerde in de podcast, die bestaat uit drie afleveringen: elke rondom een andere onderzoeksvraag:
- De loonkloof: hoe zit ‘t nou?
- Seksisme op de werkvloer: hoe maak je dat bespreekbaar?
- Wat doen bedrijven om de gender gap te dichten?
De podcast werd in eigen beheer gemaakt, ook al werken de makers allebei bij BNR. Ze spraken met onderzoekers, politici en mensen uit het bedrijfsleven om antwoord te krijgen op de vragen. Onder meer europarlementariër Marietje Schaake, onderzoeker Peter Hein van Mullige en Marjan van Loon, President-Directeur van Shell Nederland, werkten mee.
Je kunt de podcast beluisteren via bovenstaande links of door je te abonneren in een podcast-app op je smartphone. Tevens kun je de afleveringen beluisteren via iTunes en Soundcloud.