Uitgebreider koken, sporten, meer tijd met je kinderen of gewoon even tijd voor jezelf. Er is genoeg wat je kunt doen als je elke werkdag twee uur eerder vrij bent. Zweden besloot twee jaar geleden om te testen wat de effecten zouden zijn. Helaas komen ze met een teleurstellende conclusie:iedereen wordt er beter van behalve de portemonnee. De extra kosten maken het systeem te duur om in te voeren.
Experiment
Het experiment werd uitgevoerd in de stad Göteborg. In een bejaardentehuis moesten zeventien extra personeelsleden worden aangenomen om de 68 verzorgers een zesurige werkdag te bieden. Dat kostte 1,25 miljoen euro, aldus persbureau Bloomberg. Wel toonde het experiment aan dat de medewerkers zich gezonder voelden, dat er minder ziekteverzuim was en dat ook de patiënten beter verzorgd werden door de bejaardenverzorgers.
Bij de orthopedische afdeling van het Sahlgrenska Universiteitsziekenhuis hebben ze hetzelfde probleem. Anderhalf jaar geleden werd hier de zesurige werkdag ingevoerd omdat er structureel personeelstekort was. Dertig procent van de werknemers nam jaarlijks ontslag.
Nu worden er twintig procent meer operaties uitgevoerd omdat het ziekenhuis langer open is en vluchten werknemers niet meer naar andere banen. In The New York Times vertelde werknemers (van o.a. het ziekenhuis) dat zij het experiment erg positief ervaren. Maar ook in het ziekenhuis komen de extra kosten (100.000 euro per maand) om de hoek kijken.
Het experiment is slechts een van de vele proeven die het Scandinavische land doet om de zo geroemde Zweedse verzorgingsstaat nóg beter te maken. Het werd door de hele wereld gevolgd, omdat Zweden als rolmodel wordt gezien als het gaat om arbeidsvoorwaarden.
Toyota
Bij Toyota werd het arbeidsritme tien jaar geleden ook omgegooid. Hier pakte het wel helemaal positief uit. Het bedrijf voerde de zesurige werkdag in en groeide enorm. “Groot voordeel is dat we nu uit de beste werknemers kunnen kiezen en dat ze langer willen blijven”, aldus directrice Maria Bråth. De werknemers werken met meer plezier. Toch hebben verschillende deskundigen in Nederland hun bedenkingen bij deze ‘ideale werktijd’.
Zoals het er nu uitziet gaat wordt het systeem dus nog niet doorgezet. Gelukkig kan ‘fika‘ de Zweden die twee extra uur doorhelpen en waren ze al voor dit experiment behoorlijk gelukkig.