Vance

Experts zijn het eens: de huidige klimaatverandering is uniek

Foto: Shutterstock.com

Er zijn nog steeds mensen die niet zeker weten of de klimaatverandering van nu veroorzaakt wordt door de mens. Experts zijn het daar echter wel over eens, en een nieuwe reeks analyses moet de twijfel nog verder wegnemen. Volgens die analyses is het namelijk duidelijk: wij zijn de schuldigen. Dat schrijft de Volkskrant.

Natuurlijk zijn er altijd al klimaatveranderingen geweest, en die hadden natuurlijke oorzaken. Waarom zou dat nu dan niet zo kunnen zijn? De analyses maken dat erg duidelijk: deze keer verloopt de opwarming totaal anders dan de klimaatveranderingen in het verleden.

Het is nu veel warmer

Wetenschappers van maar liefst dertien universiteiten werkten samen onder de naam Pages 2K om alle beschikbare klimaatgegevens van de afgelopen 2.000 jaar te analyseren. Daarbij keken ze niet alleen naar de gewone metingen van de temperatuur. Ook werden zaken waar de temperatuur van vroeger uit af te lezen is onderzocht. Denk aan oude lagen ijs en schelpen, maar ook historische archieven.

Wat je in de resultaten ziet is dat de temperaturen van de aarde lange tijd rondom hetzelfde punt bleven zweven. Totdat de mens zich met de broeikasgassen begon te bemoeien in de vorm van industrie, halverwege de vorige eeuw. Vanaf dat punt gaat het allemaal opeens scherp omhoog.

Met andere woorden: de temperatuur van de aarde is de afgelopen tijd veel, veel harder gestegen dan in de duizenden jaren hiervoor. En die stijging begon toen de mens met industrie aan de gang ging.

Vroeger was het regionaal warm

Maar we kunnen het niet ontkennen: vroeger was het ook wel eens flink warmer. Sterker nog, er was een tijd dat je wijn kon verbouwen in Engeland en er bomen onder gletsjers vandaan kwamen.

Een tweede analyse, die tegelijkertijd met de vorige werd gepubliceerd in Nature, laat echter zien dat deze warmere periodes alleen regionaal waren. De aarde warmde dus niet op, maar alleen die specifieke plek. De warmte waardoor de bomen onder de gletsjers vandaan kwamen, kwam bijvoorbeeld pas vijf eeuwen nadat hij in Europa begon.

Nu vindt de opwarming echter overal tegelijkertijd plaats. Dat wijst er op dat de opwarming vanuit de dampkring komt en vanaf alle kanten tegelijkertijd.

Hoe betrouwbaar zijn die cijfers?

Allemaal leuk en aardig, maar hoe betrouwbaar zijn die cijfers eigenlijk? Behoorlijk betrouwbaar, blijkt uit de analyse. Ze zijn namelijk gebaseerd op honderden van de meest betrouwbare meetreeksen, die met zeven verschillende statistische technieken aan elkaar zijn geweven.

Bovendien kunnen de klimaatmodellen die gebruikt worden om de toekomst te voorspellen, het verleden ook goed nabootsen. Een simulatie van de wereldtemperatuur sinds het jaar 700 bleek zelfs op 99,4 tot 99,9 procent accuraat te zijn.