Blinden kunnen nu ook foto's en filmpjes op Facebook bekijken - Vance

Nu aan het lezen

Blinden kunnen nu ook foto’s en filmpjes op Facebook bekijken

Blinden kunnen nu ook foto’s en filmpjes op Facebook bekijken

We zijn steeds meer op beeld gericht. Foto’s op Instagram en filmpjes op Facebook, we krijgen er geen genoeg van. Volgens de BBC worden er elke dag 1,8 miljard foto’s op social media geüpload. Voor blinden en slechtzienden is dit een groot probleem. Op deze manier krijgen zij steeds minder mee wat er op het internet gebeurd. Facebook richt zich meer en meer op beeld en daarom vonden ze dat het tijd werd om blinden beeld te laten ‘lezen’.

Blinden maken gebruik van een geavanceerde navigatiesoftware, zogenoemde screenreaders, om te werken op een computer. Deze software zet beeld om in geluid of braille. Het probleem is dat deze software geen beeld kan lezen. Met behulp van kunstmatige intelligentie, kunnen de servers van Facebook afbeeldingen decoderen en beschrijven op een manier zodat de screenreaders het kan lezen.

Een aantal voorbeelden die de nieuwe technologie kan lezen:

  • Transport: auto, boot, vliegtuig, fiets, trein, straat, motor en bus
  • Omgeving: berg, boom, sneeuw, lucht, zee, water, strand, golf, zon en gras
  • Sport: tennis, zwemmen, stadiom, basketbal en golf
  • Eten: ijs, sushi, pizza, dessert en koffie
  • Overig: baby, zonnebril, baard, lachen, sieraden, schoenen en – hoe kan het ook anders – selfie

Niet bij horen

De man die deze technologie mogelijk heeft gemaakt is Matt King, een ontwikkelaar bij Facebook die zijn zicht is kwijtgeraakt door een aandoening die lichtgevoelige cellen op het netvlies vernietigd. “Veel van wat er op Facebook gebeurd is visueel”, vertelt King. “En als blinde kun je daardoor het gevoel krijgen alsof je er niet bij hoort.” Het systeem beschrijft de afbeeldingen op een duidelijke manier, bijvoorbeeld: “Er zijn twee mensen op deze foto te zien en ze lachen”.

Op steeds meer websites gaat beeld een grotere rol spelen. Daarom is het van belang dat hier een oplossing voor blinden komt, zodat zij ook mee kunnen gaan in deze tijd. Twitter voegde niet lang geleden ook zo’n zelfde soort technologie toe, waarmee mensen ook hun eigen tekst kunnen toevoegen.

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.