Facebook pakt nepnieuws harder aan en dit kun jij hieraan doen

Nu aan het lezen

Facebook pakt nepnieuws harder aan en dit kun jij hieraan doen

Facebook pakt nepnieuws harder aan en dit kun jij hieraan doen

Er zijn helaas nog genoeg bedrijven die via social media, en dan met name Facebook, nepnieuws verspreiden. In principe kom je er na twee keer lezen al snel genoeg achter dat een nieuwtje compleet verzonnen is. Maar Facebook wil er alles aan doen om het nepnieuws zoveel mogelijk tegen te gaan. Daarom start het bedrijf in Nederland een campagne met tips om nepnieuws van het echte nieuws te onderscheiden.

Onder vuur

Facebook ligt al een aantal jaar onder vuur omdat het sociale media-kanaal werd gebruikt om nepnieuws te verspreiden. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2016 tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Er werden toen via duizenden Facebookaccounts advertenties gekocht door Rusland waarmee nepnieuws verspreid werd. Dit werd door zo’n 40 procent van de bevolking gezien.

Ook in Nederland is Facebook zich bewust van accounts die nepnieuws verspreiden. Daarom werkt Facebook in Nederland samen met nieuwswebsite NU.nl en de Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden.

Zo herken je nepnieuws

Facebook schrijft: “We willen de verspreiding van nepnieuws op Facebook tegengaan. Terwijl wij eraan werken om het tegen te gaan, kun je zelf letten op bepaalde signalen.” Natuurlijk zijn er een aantal websites die verzonnen verhalen verspreiden als satire. Check van te voren dus even of je te maken hebt met een nieuwswebsite of met een satire website zoals De Speld.

Een paar tips:

 • Check de koppen
  Bij nepnieuwsverslagen worden vaak koppen gebruikt met hoofdletters, uitroeptekens en ‘schokkende’ beweringen. Als deze beweringen ongeloofwaardig klinken, dan zijn ze dat vaak ook.
 • Check de URL
  Als je denkt dat het om nepnieuws gaat, check dan de URL. Het komt namelijk wel eens voor dat een website zich voordoet als een nieuwswebsite, maar nét een andere URL heeft.
 • Let op de opmaak
  Als de website er amateuristisch uitziet met veel spelfouten, dan heb je waarschijnlijk te maken met een nepnieuws-website.
 • Check de bronnen
  Worden er bronnen gemeld in de tekst? Check deze dan. Als er helemaal geen bronnen te vinden zijn, is de kans natuurlijk groot dat het verhaal uit een duim gezogen is.
 • Kijk naar andere websites
  Als het nieuwtje op geen andere nieuwswebsite te vinden is, is het verhaal waarschijnlijk nep.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.