Vance

Facebook wil de digitale geletterdheid van Nederlandse jongeren verbeteren met lesmateriaal

Tegenwoordig zijn nepnieuws, malware en misleidende websites aan de orde van de dag. Als je op een veilige en vertrouwelijke manier op het internet wilt zitten, is het goed om te weten hoe je deze onderwerpen herkent. Facebook wil de Nederlandse jongeren daarbij helpen door hun digitale geletterdheid op te schroeven met gratis lesmateriaal.

Het lesmateriaal is gratis te gebruiken door alle leerkrachten in Nederland, via de Bibliotheek voor Digitale Geletterdheid van het sociale medium. Hierin staan diverse lessen waarmee jongeren moeten leren kritisch te denken en bewust met de online wereld om te gaan.

“Iedereen verdient het om zich veilig te voelen op Facebook, en we vinden het belangrijk dat we mensen helpen zich veilig te bewegen op het internet. We willen jongeren laten nadenken over de betrouwbaarheid van bronnen, maar ook over wat je beter wel en niet deelt als je online bent”, aldus Edo Haveman, hoofd public policy bij Facebook Nederland.

Interactieve lessen

In totaal zijn er achttien lessen die onder meer over privacy gaan, maar jongeren ook leren hoe ze zich online goed en veilig kunnen presenteren, ze misinformatie herkennen, betrokken kunnen raken de gemeenschap en hoe cybersecurity werkt. Leerkrachten die werken met jongeren tussen de 11 en 18 jaar kunnen ze aan de hand daarvan helpen om vaardigheden op te bouwen om veilig om te gaan met digitale technologie.

Natuurlijk gaat het niet alleen om saaie lessen waarbij de leraar alleen aan het woord is. De lessen zijn juist interactief, met groepsdiscussies, activiteiten, quizzen en games die samen met tieners ontwikkeld zijn. Alle lessen zijn ontwikkeld door het Youth and Media-team van het Berkman Klein Center for Internet & Society van Harvard University.

Om toegang te krijgen tot de lessen heb je overigens geen account bij Facebook nodig.