Goed festival nieuws: Burning Man komt naar Nederland!

Nu aan het lezen

Goed festival nieuws: Burning Man komt naar Nederland!

Goed festival nieuws: Burning Man komt naar Nederland!

Elk jaar wordt in de Black Rock Desert in Nevada in de Verenigde Staten het festival Burning Man gehouden. Een paar Nederlanders vonden dat dit festival naar Nederland moest komen en hebben de daad bij het woord gevoegd.

Van 29 juli tot 31 juli zal het festival plaatsvinden. Volgens de krant De Stentor strijkt het festival ergens neer op de Veluwe. Het festival heet overigens in Nederland niet Burning Man, maar zal Where The Sheep Sleep gaan heten. Het festival laat maar 750 bezoekers toe, waarvan er 500 mogen blijven slapen. Dus als je er heen wil, moet je er snel bij zijn!

Het gaat bij dit festival niet om de muziek of de acts, maar om de samenleving die gedurende het festival wordt opgebouwd. Bezoekers moeten zelf voor een slaapplek, water en voedsel zorgen. Creativiteit is belangrijk. Door middel van de 10 geboden, wil de organisatie een hechte community oprichten. En dit is niet voor iedereen weggelegd. Alleen als je je kunt voldoen aan deze geboden, dan is Burning Man iets voor jou:

1. Iedereen is welkom

Geslacht, ras, huidskleur, haarkleur. Iedereen wordt met open armen ontvangen.

2. Geven

Iemand iets geven en er niets voor terugwillen, dat is de mentaliteit die je moet hebben.

3. Niet gesponsord

Burning Man wordt door geen enkel bedrijf of instantie gesponsord en wil dat ook zou houden. Deze invloeden horen niet thuis op het festival.

Burning Man Nederland

4. Zelfredzaamheid

Burning Man moedigt ieder individu aan te ontdekken, te oefenen en te vertrouwen op zijn of haar innerlijke bron.

5. Zelfexpressie

Zelfexpressie komt uit de unieke gave van het individu. Het wordt aangeboden als een geschenk voor anderen. De gever moet de rechten en vrijheden van de ontvanger respecteren.

6. Gemeenschappelijke waarde

Samenwerken en interactie zonder ego. Burning Man support projecten waar binnen de gemeenschap aan gewerkt wordt.

Burning Man Nederland
Mindaugas Danys via Flickr

7. Verantwoordelijkheid

Ieder individu moet zijn verantwoordelijkheid nemen, met de rechten en vrijheden in acht te nemen.

8. Niets achterlaten

De gemeenschap respecteert het milieu. We laten geen fysieke sporen achter. We proberen het terrein beter achter te laten dan dat we hem vonden.

9. Deelname

De community staat er voor om een verandering op gang te brengen. Dit kan alleen door een actieve deelname van de bezoekers. We maken de wereld echt door onze acties die het hart openen.

Burning Man Nederland

10. Directe ervaring

De bezoekers moeten een directe ervaring met de gemeenschap hebben. Dit gaat niet via media of een ander tussenpersoon en het individu moet hier actief aan bijdragen.

Kun jij je aan deze 10 geboden houden?

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.