Film en theater bevorderen acceptatie homoseksualiteit - Vance

Nu aan het lezen

Film en theater bevorderen acceptatie homoseksualiteit

Film en theater bevorderen acceptatie homoseksualiteit

Uit onderzoek van kennisinstituut Movisie is gebleken dat het tonen van homoseksualiteit in films of op televisie helpt om acceptatie ervan te bevorderen. Methodes waarbij deelnemers zich inleven in de personages werken hierbij extra goed. Films en theaterstukken zorgen namelijk voor een gevoel van empathie voor homoseksuele karakters.

Door de jaren heen zijn er tal van initiatieven en projecten gestart om de acceptatie van de LGBT community te vergroten. De werkwijzen die hierbij werden toegepast zijn getoetst, waarbij gefocust werd op vier varianten: raadspelletjes, theater en film, kennisoverdracht en dialoogbijeenkomsten. Theater en film bleek hierbij het meest effectief te zijn. Lastige situaties zoals buitensluiten, pesten en discriminatie worden op deze manier namelijk in beeld gebracht.

Acteur Eddie Redmayne als transgender in The Danish Girl
Acteur Eddie Redmayne als transgender in The Danish Girl

Minder weerstand, meer empathie

“Inspelen op empathie en het gevoel van mensen, roept minder weerstand op dan kennisoverdracht”, zegt onderzoeker Hanneke Felten. “Je komt dan minder snel in een discussie terecht en brengt de thematiek dichter bij mensen.”

De resultaten van het onderzoek kunnen bijdragen aan kwaliteitsverbetering van de inzetbare methodes.

 

Ellen Veltman (21) is Digital Producer bij OK GO en redactrice bij Vance.nl. Geïnteresseerd in trends, lifestyle, creativiteit en altijd op zoek naar nieuwe hotspots en inspiratie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.