Film Ingrid Goes West zoomt in op onze leugens op Instagram en dat is tijd ook - Vance

Nu aan het lezen

Film Ingrid Goes West zoomt in op onze leugens op Instagram en dat is tijd ook

Film Ingrid Goes West zoomt in op onze leugens op Instagram en dat is tijd ook

Toen photoshop nieuw was, verbaasden lezers van tijdschriften zich over de tentoongestelde ogenschijnlijk perfectie. Hoe was het mogelijk dat celebrities en modellen zeven van de zeven schoonheden konden afvinken, bladzijde na bladzijde?

Een aantal jaar naar na de intrede van het controversiële retoucheren, zijn we veel maatschappelijke discussies verder. Zo zou een afbeelding best wat meer au naturel mogen en proberen we met man en macht een divers beeld te scheppen zodat ons wereldbeeld wat meer inclusief en reëel wordt.

Vlekkeloos

In het tijdperk van Instagram is het lang niet zo eenduidig wat er wel of niet echt is. Naarmate technische snufjes zich ontwikkelen maar onze breinen nog op standje ‘goedgelovig’ staan, worden we nog steeds aardig onzeker van vlekkeloze plaatjes.

Steeds vaker hoor ik geluiden van leeftijdsgenoten die ontzettend onzeker worden van alle perfecte meisjes op Instagram met hun fabulous levens, mijzelf niet uitgesloten. Die verslaving wordt gevoed door weer een ‘obsessie’: iemands account die je meermaals per dag checkt op een update. Foto’s die worden ingezoomd en merken die worden opgespeurd omdat jouw ‘doorsnee’ rolmodel er kleding van draagt. Het is walgelijk, maar dat is wat we doen.

Ingrid Goes West

Dat de wereld achter de social influencers met een gigantische achterban lang niet zo perfect is, weten we ergens wel maar er was nog geen film die het zo goed samenvatte als het aangekondigde Ingrid Goes West. Toegegeven, we hebben alleen de trailer om uit te putten maar die is zo intens goed.

Ingrid Goes West volgt Ingrid, vers uit een psychiatrische inrichting wegens het aanvallen van een kersverse bruid omdat ze niet op dienst partij was uitgenodigd, waarna ze haar pijlen richt op de Instagram-celeb Taylor Sloane, gespeeld door Elizabeth Olsen.

Ingrid besluit naar het westen te trekken en op dubieuze manieren vriendschap te sluiten met haar obsessie. Noch Ingrid als Taylor zijn eerlijk over wie ze zijn of wat ze in het dagelijkse leven doen, blijkt al gauw – met alle gevolgen van dien.

Leugens

Het is zoals feministisch medium Bitch Media het schrijft: ‘Ingrid Goes West doet een interessante observatie: bijna iedereen gebruikt social media om te liegen over wie ze zijn.’

Het gevolg: imperfecties worden gebeeldhouwd tot saaie en monotone vlekkeloosheid. Fijn om naar te kijken en behoorlijk obsederend, maar inspirerend? Niet echt.

Ingrid goes West krijgt goede scores en snijdt een perfect thema aan. Of het zelf perfect is? Media schrijven van niet. Maar dit vinden we helemaal oké.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.