Vance

Dit zijn de finalisten van de Dutch Design Awards 2016

© Nanna van Blaaderen

Gisteren zijn de finalisten voor de Dutch Design Awards 2016 bekend gemaakt. Na een hoop inzendingen, heeft de vakjury 26 finalisten uit de 6 categorieën gekozen. Twee duidelijke onderwerpen die bij veel ontwerpers naar voren kwamen, waren innovatie en oplossingen voor maatschappelijke problemen.

De designs van de 26 finalisten behoren thuis in de volgende categorieën: Fashion, Product, Habitat, Design Research, Communication en Service & Systems. Om je een beeld te geven, heb ik per categorie een goede kanshebber uitgelicht.

1. Fashion – Liselore Frowijn

De collectie van Liselore Frowijn is deels gebaseerd op schilderijen van Sol LeWitt. Dit bracht haar op het ontwikkelen van een nieuw soort textiel, zelfgemaakte stoffen, breisels en grafische printen. Ze werd geïnspireerd door macht en de betekenis daarvan. Dit samen resulteert in een collectie dat lijkt op een schilderij.

Foto © 2015 Team Peter Stigter – Liselore Frowijn
Foto © 2015 Team Peter Stigter – Liselore Frowijn

2. Product – MVRDV

MVRDV (ook bekend van de Markthal in Rotterdam) heeft in samenwerking met de TU Delft, ABT en Poesia een glazen baksteen ontworpen. De baksteen werkt precies hetzelfde als zijn rooie variant. De stenen kunnen aan elkaar gelijmd worden tot een metselwerk. Na uitgebreid onderzoek heeft Amsterdam in de P.C. Hooftstraat de primeur. De voorgevel van de Chanel winkel is volledig van transparant baksteen.

© MVRDV
© MVRDV

3. Habitat – Studio Marco Vermeulen

Het duurde acht maanden voordat de verbouwing van het Biesbosch-museum af was. Door het gebruik van veel glas hebben de bezoekers een mooi uitzicht op de tuin van het museum en de prachtige omgeving van de Biesbosch. De jury was onder de indruk van dit ontwerp, omdat ze vanuit een bestaand gebouw een heel nieuw gebouw hebben kunnen neerzetten. Ook is er naar de ecologische waarde gekeken. Zo gaat het gebouw helemaal in de natuur op.

© Studio Marco Vermeulen
© Studio Marco Vermeulen

4. Design Research – Uruzgan’s Legacy

Na een lange oorlog werd er in 2001 een poging gedaan om Afghanistan weer op te bouwen. Nu de hulp van buiten af is gestopt, legt Uruzgan’s Legacy de resultaten van deze hulp vast. In dit boek worden niet de cijfermatige resultaten van de hulp beschreven, maar de impact ervan. Het project laat zien dat veel westerse hulp weinig tot geen invloed heeft gehad op het land. Maar het bekritiseerd niet alleen, het laat ook oplossingen en mogelijkheden zien.

© Uruzgan’s Legacy
© Uruzgan’s Legacy

5. Communication – Foundland

Yassin Elsrakbi, één van de oprichters van Foundland, vluchtte uit Syrië. Vanuit hier volgde hij het nieuws uit zijn thuisland op de voet. Dit inspireerde hem om een film te maken. Met de film wil hij een discussie starten over politieke onderwerpen en complexe processen. Ook wil hij ons duidelijk maken dat we kritisch naar het nieuws moeten kijken dat ons voorgeschoteld wordt.

Werk van Foundland. Artists: Hedwig Houben, Magali Reus, Foundland, Christian Nyampeta
Werk van Foundland. Artists: Hedwig Houben, Magali Reus, Foundland, Christian Nyampeta

6. Service & Systems – Frank Kolkman

Medicijnen voor zeldzame ziektes zijn voor farmaceuten vaak niet rendabel genoeg om de ontwikkelen. Met Design for Flies kan dit het onderzoek naar de patiënt verplaatst worden, waardoor er een nieuwe oplossing gevonden kan worden. Door fruitvliegjes als proefkonijnen te gebruiken, kunnen er test uitgevoerd worden die op de patiënt van toepassing zijn.

© Frank Kolkman
© Frank Kolkman