In Finland eten ze nu brood met insecten, dit is waarom - Vance

Nu aan het lezen

In Finland eten ze nu brood met insecten, dit is waarom

In Finland eten ze nu brood met insecten, dit is waarom

We worden dagelijks omringd door kleine, kriebelende beestjes en toch doen we er niets mee. Insecten worden vaak gezien als irritante schepsels, die alleen op de wereld zijn gekomen om jouw leven zuur te maken. Wat je echter zal verbazen is dat insecten vaak vol zitten met vitamientjes.

Een bakkerij in Finland besloot om die reden een heel bijzonder brood te maken met, jawel, gestampte krekels. Mmmm… Dat klinkt toch als muziek in je oren?

Insecten in je proteïne shake

De Finse bakkerij Fazer hoopt met haar krekelbroden honger in de wereld te verminderen. Elk brood bevat een dosis van 70 krekels. De beestjes worden gedroogd en gestampt, waarna ze worden vermengd met bloem, tarwe en andere zaden.

Juhani Sibakov, hoofd van innovatie bij de bakker, vertelt dat de broden meer proteïne bevatten dan normale tarwebroden. “Het biedt consumenten een goede proteïne-bron en biedt een makkelijke manier om gewend te raken aan voedsel met insecten.” Naast het voedzame aspect, zijn insecten een mooie glutenvrije optie en zou het kweken van krekels een duurzaam alternatief zijn voor de vleesindustrie.

Import uit Nederland

Het eten van insecten is niet geheel ongewoon. De Verenigde Naties gaf in 2013 zelfs aan dat maar liefst 2 miljard mensen wereldwijd insecten eten. Vanaf 2013 startte de voedselorganisatie van de VN een programma welke het kweken en consumeren van insecten stimuleert. Dit inspireerde Fazer om het concept van de krekelbroden op gang te zetten.

Volgens Sibakov kwam het concept al vorig jaar op gang. Het kon echter pas gelanceerd worden als het werd goedgekeurd door de Finse autoriteiten. Tot nu toe was de verkoop van insecten voor consumptie namelijk verboden in Finland. Begin deze maand werd het verbod opgeheven.

Voor ons is het eten van insecten al een stuk minder vreemd. In Nederland, maar ook België, Oostenrijk en Denemarken, worden insecten al langere tijd verkocht in supermarkten. Fazer importeert op dit moment zelfs de krekel ingrediënten uit ons land. De insectenbakker is het eerste bedrijf dat insectenbrood zal verkopen in speciale in-store bakkerijen in supermarkten. Vanaf vrijdag kunnen de Finnen hun eerste krekelbroden uitproberen.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.