Finnen vragen aandacht voor klimaat met Trump's hoofd in smeltend ijs

Nu aan het lezen

Finse groep wil hoofd Trump uit smeltend ijs hakken om aandacht te vragen voor het klimaat

Finse groep wil hoofd Trump uit smeltend ijs hakken om aandacht te vragen voor het klimaat

Een Finse milieugroep heeft wel een erg bijzonder idee om aandacht te vragen voor klimaatverandering. De groep genaamd Melting Ice Association wil het hoofd van Donald Trump uithouwen in een ijsberg en volgen hoe snel het smelt. Dat meldt het AD.

Het bouwwerk moet uiteindelijk maar liefst 35 meter hoog en 20 meter breed worden. Het beeld wordt gemaakt door Finse en Mongoolse ijskunstenaars, die al klaar staan om te beginnen. Om het project onder de noemer Project Trumpmore (naar Mount Rushmore) van de grond te krijgen, is de groep een crowdfundingactie gestart. Daarmee hopen ze maar liefst 4 ton bij elkaar te krijgen.

De bedoeling is dat het een soort bevroren versie van Mount Rushmore wordt. Die berg staat in de Amerikaanse staat Zuid-Dakota. In het graniet van de berg zijn de portretten van vier grote Amerikaanse presidenten uitgehakt. Het gaat om Washington, Jefferson, Roosevelt en Lincoln.

Donald Trump suggereerde vorig jaar tijdens een ontmoeting met fans in Ohio al dat zijn hoofd toegevoegd zou moeten worden aan de berg. Met het project van de Finnen lukt dat dus bijna, al wordt zijn hoofd dan uit ijs uitgehakt.

Klimaatverandering

Met het beeld wil de groep dus aandacht vragen voor klimaatverandering – iets waar Trump overigens niet in gelooft. Hij stelt namelijk dat de klimaatverandering zo erg nog niet is en dat het ook voordelen heeft.

Maar volgens onderzoek van het Amerikaanse Bureau voor Oceanografisch en Atmosferisch Onderzoek is het probleem helemaal niet zo klein. De opwarming op de Noordpool is momenteel namelijk twee keer groter dan waar dan ook ter wereld. En op veel plaatsen komt het gesmolten ijs niet meer terug.

Door Trump’s hoofd uit te hakken in ijs, wordt hier op ludieke wijze aandacht aan gevraagd. En niet alleen het uithakken van het hoofd is onderdeel van het project. Mocht Project Trumpmore er komen, dan kun je via een livestream gaan kijken hoe snel het hoofd smelt. Dat kan maanden, maar ook jaren duren.

 

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.