Eten is alles behalve saai. En dat is grotendeels te danken aan foodbloggers. Mensen zoals jij en ik, die dagelijks hun creativiteit uiten in de meest uiteenlopende recepten. Maar hoe word je foodblogger, waar haal je al die ideeën vandaan en wat zijn dan je food blogger’s favorites?
Deze week duiken wij in de keuken van Brenda Hoff, ook wel bekend van haar blog Brenda Kookt. In haar eigen woorden is ze “een nuchtere meid uit West-Friesland” die simpelweg gek is op alles dat met eten te maken heeft. Dagelijks kookt zij met veel liefde voor haar vriend en 1,5-jarige dochtertje.
Gelukkig mogen wij meespieken met deze kookprinses op haar blog, waar zij wekelijks haar receptinspiratie deelt. Brenda kenmerkt zich door simpele gerechten net een eigen twist te geven die je misschien niet zo snel zou verwachten. Gepaard met prachtig beeldmateriaal komen haar gerechten helemaal tot leven. Krijg jij al lekkere trek?
Waar komt jouw passie voor eten vandaan?
“Dat vragen meer mensen zich af. Het gekke is dat ik altijd al geïnteresseerd ben geweest in koken, klein nadeel was alleen dat ik vroeger niet zoveel lustte. En ook niet wilde proeven. We aten ook niet zo exotisch bij ons thuis, culinair gezien ben ik voornamelijk opgegroeid met de Hollandse pot. En veel meer wilde ik ook niet proeven. Wel ben ik altijd gefascineerd geweest door koken, zo kon ik uren kijken naar kookprogramma’s op de televisie.
Naarmate ik ouder werd, stond ik steeds meer open voor nieuwe smaken ben ik steeds vaker zelf gaan koken. Omdat ik meer met koken wilde doen en nieuwe dingen wilde leren, ben ik brendakookt.nl gestart. Ik zag het als een manier om mijn recepten te delen, maar ook als stok achter de deur om constant nieuwe dingen te leren op het gebied van koken.”
Wat is jouw favoriete kookboek?
“Dan ga ik voor mijn eigen kookboek Snelle klassiekers met een twist. Het is toegankelijk, zonder poespas en de meeste gerechten staan binnen een half uur op tafel. Ik ben mega trots op het feit dat ik dit boek zelf heb gemaakt, inclusief de food-foto’s. Hierdoor voelt het echt als mijn kindje.”
Wat is jouw favoriete keuken apparaat?
“Dan ga ik voor de oven. Ik kan echt niet zonder.”
Heb jij een favoriete ‘makkelijke’ recept of gerecht?
“Mijn favoriete makkelijke maaltijd is gewokte spinazie met knoflook, ui, champignons en paprika. Toevallig heb ik dit kort geleden ook gegeten.”
Heb jij een favoriet ‘indulgence’ recept, en waarom is deze calorie-bom zo de moeite waard?
“Brownies zijn wat mij betreft echte verwennerij. Als ik ergens ga eten check ik altijd of er brownies op de kaart staan. Maar ik ga wel een goede brownie die lekker smeuïg is van binnen, een droge brownie is een no go.” Zie bijvoorbeeld dit heerlijke recept met oreo en witte chocolade.
Wie is jouw favoriete chef?
“Donna Hay. Zij maakt koken toegankelijk en bereikbaar voor iedereen. Haar recepten zien er simpel uit, en onnodige stappen slaat ze over, maar qua smaak is het altijd goed.”
Wat is jouw favoriete of meest gebruikte ingrediënt?
“Deze vraag vind ik lastig. Qua zoetigheid ben ik gek op chocolade en qua hartige gerechten ga ik toch voor zout of voor gebakken spek. Dat maakt alles lekkerder.”
Heb jij een favoriete foodblog of Instagram account?
“Ik heb niet specifiek een favoriete blog of account dat ik volg.”
Wat is jouw favoriete kook- of food winkel, en waarom valt deze voor jou zo op?
“Mijn favoriete kookwinkel is Dille en Kamille, ik hou van de stijl en ik kan de winkel niet verlaten zonder iets te kopen.”
Wat voor gerecht of snack eet jij het liefst in de zomer? En hoe zit dit met de andere seizoenen?
“Ik ga in de zomer voor lekkere spiesjes met mozzarella. En dan niet alleen de caprese variant met basilicum en tomaat, maar ook met olijfjes en gegrilde paprika, ananas en serranoham en meloen met ham. Lekker fris. In de herfst ga ik voor stamppotten, daar ben ik gek op en in de winter stoofschotels. In de lente kies ik voor salades. Omdat ik daar in de winter niet zo van houd als het koud is, smaken ze extra lekker in de lente.”
Wat is je favoriete foodland of stad? En wat is hier je favoriete café, restaurant of streetfood tent?
“Het eten in Italië is altijd goed. Met streetfood ga ik voor pulled pork. Ik heb geen favoriet restaurant of café. Het is afhankelijk van wat ik wil: ga ik eten met een grote groep vrienden of gaan we met een klein clubje voor culinair, alleen met mijn vriend of gaat mijn dochtertje ook mee?”
Wat is je favoriete foodporn filmtip?
“Dat is absoluut Julie & Julia.”
Wat is jouw beste keukentip of geheim?
“Als ik een hartige taart of quiche maak, voeg ik een beetje bloem aan de vulling toe, hiermee voorkom je dat de vulling te nat is. Bladerdeeg ontdooi ik tussen een vochtige theedoek, hierdoor droogt het niet uit.”
Wat is je favoriete food quote?
“Life is short, eat dessert first.”
Waar haal jij je inspiratie vandaan?
“Ik ben de hele dag met mijn hoofd bij eten en recepten, ik haal mijn inspiratie uit alles wat ik doe en waar ik kom. Overal is wat te zien, te ruiken en te proeven. Je kunt het zo gek niet bedenken of het brengt me op een lekker idee.”
Wil je meer weten over de avonturen van deze gepassioneerde blogger? Bezoek haar Instagram of klik door naar haar eigen boek.