Food Blogger's Favorites: Floor van Floraa Happy Healthy

Nu aan het lezen

Food Blogger’s Favorites: Floor van Floraa Happy Healthy

Food Blogger’s Favorites: Floor van Floraa Happy Healthy

Food is helemaal hip. Een paar jaar geleden begon de power food hype wereldwijd [Goji-bessen ring a bell?] en sindsdien zijn steeds meer mensen ook over eten gaan bloggen. Mannen, vrouwen, kinderen, studenten; het maakt niet – iedereen heeft zo zijn eigen smaak en lievelingsgerechten. Maar waarom begin je met foodbloggen, wat inspireert je en wat zijn dan je food blogger’s favorites?

Je lichaam is je tempel, toch? Floor houdt zich elke dag bezig met hoe jij je lichaam zo fit en gezond mogelijk kan houden. Met haar blog Floraa Happy Healthy kijkt de onderneemster kritisch naar ontwikkelingen op gebied van voeding en gezondheid, en probeert zij haar lezers te adviseren met de nodige informatie en recepten.

Tijdens haar opleiding in Communicatie & Events wilde Floor gezonder gaan leven en begon zij zich steeds meer op informatie over gezondheid en anti-veroudering te richten. Na de nodige cursussen in coaching, een opleiding als voedseldeskundige en een behoorlijke stapel zelfstudie richt Floor haar eigen blog op. Floor is nooit uitgeleerd wat betreft informatie over gezondheid en wil haar lezers hierin inspireren. Maar welke favorieten houden deze blogger bezig?

floraa

Wat is je favoriete kookboek?

Stipt op nummer één staat het kookboek ‘Natuurlijk Samen Koken’. Dit boek heb ik in oktober samen met 17 andere voedingsexperts heb uitgegeven. Het is een hardcover boek met 175 gezonde recepten zonder suikers en slechte toevoegingen, en de foto’s zijn prachtig. Binnen een week kon de tweede druk in de maak gaan, daar ben ik echt trots op! Het staat op de webshop van floraa.nl.

Wat is je favoriete keukenapparaat?

Dat is met zekerheid de Spirali. Een gemakkelijke spiraalsnijder om van courgette of zoete aardappel spaghetti te maken. Hier maak ik echt veel gebruik van!

Heb jij een favoriet ‘makkelijk’ recept of gerecht?

Mijn eigen lasagne is mijn favoriet. Het is een lasagne met courgette-plakken in plaats van tarwebladeren en het is gevuld met tomatensaus, spinazie, ricotta en pesto. Het is echt heerlijk! Overdag kies ik als snack een makkelijke en snelle boekweit cracker met cashew-pasta en wat pompoen pitjes.

Heb jij een favoriet ‘indulgence’ recept, en waarom is deze caloriebom zo de moeite waard?

Als ik snack dan snack ik chocolade, het liefst een warm lopend chocoladetaartje op zijn Frans: Moelleux Au Chocolat. Steeds meer restaurants beginnen deze taartjes zelf te maken dus ik moet oppassen dat het geen dagelijkse kost wordt, hihi.

floraa

Wie is je favoriete chef?

Dat is de Londense traiteur en restaurateur Yotam Ottolenghi, de auteur van de receptenboeken ‘Plenty’ en ‘Plenty More’. Hij heeft zoveel gevoel voor gezond en lekker eten.

Wat is je favoriete of meest gebruikte ingrediënt?

Ik gebruik bij bijna al mijn maaltijden een beetje ‘ontgeurde kokosolie’. Kokosolie werkt ontstekingsremmend en stimuleert de vetverbranding. Het verbrandt niet bij verhitting en is daarmee een van de gezondste bakproducten.

Ontgeurde kokosolie bevat niet meer alle gezonde eigenschappen van kokosolie maar is wel veilig om te verhitten en bevat nog steeds laurinezuur, welke slechte bacteriën en schimmels in de darmen opruimt. Waarom geurloos? Omdat ik simpelweg niet zo’n fan ben van kokossmaak.

Heb jij een favoriete foodblog of Instagram-account, en waarom heb jij deze uitgekozen?

Ik ben fan van mijn collega foodblogster Reny van mindyourfeed.nl. Neem een kijkje en je weet waarom!

Wat is je favoriete kook- of foodwinkel, en waarom valt deze voor jou zo op?

Ik ben fan van alle winkels, markten en supermarkten die gezond eten en transparante verpakkingen stimuleren. Echt een favoriet heb ik niet, ik haal gras-gevoerd vlees bij de boer, biologische groenten bij de gewone supermarkt en mijn voorraadkasten vul ik bij de EkoPlaza in de buurt.

floraa

Wat voor gerecht of snack eet jij het liefst nu in de herfst? En hoe zit dit met de winter, lente en zomer?

In de herfst begint mijn soepseizoen. Ik heb het al heel mijn leven snel koud dus ik maak in de herfst regelmatig een paar liter gezonde erwtensoep gevuld met biologische kip en vooral veel groenten. Deze vries is in zodat ik er elke week van kan smullen.

In de winter maak ik mijn eigen chocomel van ongezoete amandelmelk, cacao en kokos-bloesem-suiker. Ik verwarm de amandelmelk in een pannetje en voeg kokos-bloesem-suiker en cacao naar smaak toe. Heerlijk!

In de lente probeer ik zoveel mogelijk naar buiten te gaan en geniet ik van dagen waarop het lang licht is onder het genot van ‘gezonde toastjes’ met hummus, zelfgemaakte tzatziki en tomaten tapenade.

In de zomer eet ik meer salades met afgekoelde groenten. Ik kook dan de avond van tevoren zoete aardappel, broccoli, bloemkool of andere groenten en zet deze in de koelkast. De volgende dag maak ik er een heerlijke salade van. Dit betekent niet dat ik nooit zondig. Ik geniet in de zomer namelijk vaak van een goede witte wijn met heel veel ijs en een chocoladesnack op het terras.

Wat is je favoriete foodland of -stad? En wat is hier je favoriete café, restaurant of streetfood tent?

Dat mag ik eigenlijk niet zeggen maar dat zal toch echt wel Zuid-Frankrijk zijn. Het stikt daar van de goede Italiaanse restaurants en op elke kaart vind je de Moelleux Au Chocolat. Niet zo gezond maar wel genieten! Als het om gezond eten gaat vind ik Nederland en Duitsland echte voorlopers, hier hebben we alles tot onze beschikking zonder daarvoor lang onderweg te zijn.

Wat is je favoriete foodporn filmtip?

Ik kijk veel documentaires over de kwaliteit van voeding. Een top docu vind ik toch echt That Sugar Film & Food Inc.

floraa

Wat is je beste keukentip of geheim?

Als ik zelf lekkere snacks bak, gevulde yoghurtjes eet of wanneer ik fruit eet, voeg ik altijd een beetje kaneel toe. Kaneel heeft een regulerende werking op de bloedsuikerspiegel en zorgt ervoor dat het suiker-rijke product dat je eet minder impact heeft op je bloedsuikerspiegel. Op de lange termijn draagt dat bij aan een slanker lichaam. Zo is bevonden dat mensen die een appeltaart aten met kaneel minder last kregen van een ‘suikerdipje’ dan de mensen die een andere taart aten met net zoveel suiker.

Wat is je favoriete foodquote?

“The best diet is the one you don’t know you’re on.”

Ik ben van mening dat gezonder eten een lifestyle is en geen dieet. Als je van gezonder eten, stapje voor stapje, een gewoonte kunt maken, ben je nooit meer op dieet. Iemand die voor 40 procent gezonder gaat eten en voor 60 procent eet wat hij of zij daarvoor ook at, is diegene vaak gezonder dan iemand die jaarlijks een dieet volgt om snel af te vallen. En het leuke is, als je eenmaal de interesse hebt, kom je er vanzelf achter dat gezond eten ook heel erg lekker kan zijn. Op mijn website vind je meer dan 100 gezonde en lekkere recepten!

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Inspiratie haal ik grotendeels uit boeken en uit reizen. Binnen elke cultuur kun je de gezonde gewoontes opsporen en deze proberen te integreren in je eigen leefstijl. Het is bijvoorbeeld interessant om eens het boek ‘The Blue Zones’ te lezen. Hierin achterhaalt een onderzoeker wat de gewoontes zijn van bepaalde volkeren die bovengemiddeld vaak 100 jaar of ouder worden. Hierin komen verschillende dieetgewoonten naar voren zoals het eten van zoete aardappel, kurkuma, rauwe honing en geitenmelkproducten. Dat is heel interessant.

Culturele verschillen boeien mij heel erg. Vraag eens aan een Nederlander wanneer hij genoeg gegeten heeft en hij zal antwoorden: “Wanneer mijn bord leeg is”. Wij krijgen met de paplepel ingegoten dat we geen toetje krijgen als we ons bord niet leeg eten. Vraag ditzelfde aan een Amerikaan en die zal antwoorden: “Wanneer ik niks meer op kan”.  De Amerikaan eet door, zelfs als hij al vol zit. De Fransen stoppen al veel vroeger met eten en hebben geen moeite met het eten van nette en kleinere porties, en dat zie je natuurlijk terug in hun gewicht.

Wil je meer weten over de avonturen van deze happy & healthy blogger? Bezoek haar Instagram of laat het gezonde leven je inspireren op Floraa’s eigen webshop

floraa

Meld je aan voor de nieuwsbrief.