Vance

Food Blogger’s Favorites: Lisa van Lisa Goes Vegan

Eten is alles behalve saai. En dat is grotendeels te danken aan foodbloggers. Mensen zoals jij en ik, die dagelijks hun creativiteit uiten in de meest uiteenlopende recepten. Maar hoe word je foodblogger, waar haal je al die ideeën vandaan en wat zijn dan je food blogger’s favorites?

Plantaardig eten is veel meer dan het verorberen van je dagelijkse dosis groente. Dat laat Lisa Stel (26) als geen ander zien op haar blog Lisa Goes Vegan. Op haar website deelt zij makkelijke, gezonde en lekkere plantaardige recepten (zei iemand tempeh bacon of chocolade fudge?!) en allerlei leuke vegan hotspots door heel het land.

Alles aan Lisa schreeuwt duurzaamheid! Zij inspireert je niet alleen met de lekkerste recepten en leukste hotspots, maar ook met mooie verhalen van ondernemers. Zo laat zij zien hoe alle facetten van het leven net dat beetje groener kunnen: van je gezichtscrème tot de bank waar je elke avond op zit. Ze is net terug van haar zelf-georganiseerde retraite in Ibiza en zit daarom ook vol inspiratie om jou te vertellen over haar faves. Zit je klaar?

Waar komt jouw passie voor eten vandaan?

“Mijn moeder maakte altijd al de meest heerlijke gerechten. Toen ik eenmaal op mijzelf ging wonen in mijn eerste studiejaar, ben ik zelf gaan improviseren in de keuken. In het begin bakte ik er niet veel van, ik kookte veel uit pakjes en zakjes (lees: Chicken tonight) voordat ik vegan werd.

Later begon ik mij te verdiepen in waar mijn eten vandaan kwam en leerde ik verse en onbewerkte producten te gebruiken. Ik proefde zoveel verschillende smaken en ik dacht bij mijzelf: ‘What have I been doing all this time?’ Langzamerhand kreeg ik er handigheid in en nu vind ik koken het meest ontspannende wat er is.”

Wat is jouw favoriete kookboek?

“Oef, dat is lastig. Ik heb veel verschillende boeken waar ik inspiratie uit haal. Deliciously Ella en My New Roots hebben allebei geweldige boeken vol met heerlijke recepten. De originaliteit van Yotam Ottolenghi en dan vooral zijn boek Plenty is voor mij een inspiratie omdat hij zulke heerlijke kruiden gebruikt.”

Wat is jouw favoriete keuken apparaat?

“Daar hoef ik niet lang over na te denken: de keukenmachine van Bianco di Puro, daar kun je echt alles mee. Sauzen, smoothies, soepen, granola en ijsjes kun je er allemaal in maken. Het is even een investering maar dan heb je wel een alleskunner in huis. Als er brand uitbreekt, neem ik foto’s en bij extra plek ongetwijfeld mijn keukenmachine mee.”

Heb jij een favoriet ‘makkelijke’ recept of gerecht?

“Mijn lievelingsrecept is op dit moment mijn pompoenstoof en chili sin carne (uit mijn boek). Eenpansgerechten zijn makkelijk te maken, en je hebt vaak genoeg voor meerdere dagen. Beide gerechten zijn snel klaar en bijna iedereen is fan. Win-win situatie dus.”

Heb jij een favoriet ‘indulgence’ recept, en waarom is deze calorie-bom zo de moeite waard?

“Mijn vegan chocolade fudge met zeezout. De fudge wordt gemaakt met gecondenseerde kokosmelk en dit zorgt voor een romige en mierzoete hap. Met een korreltje zout heb je de perfecte balans. Je kunt er koekjes aan toevoegen voor extra crunch. Deze calorie-bom doet het eigenlijk altijd goed op feestjes als de ‘ongezonde’ snack en is een favoriet van mijn vader.”

Wie is jouw favoriete chef?

“Jamie Oliver! Ik houd van de manier van koken van Jamie, lekker los, niet teveel afmeten en doorgaans makkelijke recepten die goed na te maken zijn. Zijn filmpjes zijn leuk om naar te kijken en zijn grapjes tijdens het koken zorgen voor een ongedwongen sfeer.”

Wat is jouw favoriete of meest gebruikte ingrediënt?

“Edelgistvlokken voor hartige gerechten. Je kunt er een heerlijke vegan kaassaus van maken voor in pasta’s, tortilla’s of bij nacho’s. Maar ook kruiden en specerijen als koriander, munt, komijn, basilicum en kurkuma gebruik ik veel. Kruiden zijn voor mij dé smaakmakers in soepen en andere gerechten.

Favoriete zoete ingrediënt? Mag ik er ook meerdere kiezen? Chocolade, dadels, kaneel en abrikozen. De meest lekkere dadels heb ik ooit gegeten in Marrakech, super zacht en sticky.”

Heb jij een favoriete foodblog of Instagram account?

“Ik vind het instagram account van Ellen de Meulenmeester onwijs inspirerend. Haar food-fotografie is zo kleurrijk en sprekend. Daarnaast ben ik ook fan van Laura Miller, haar humor is aanstekelijk en ik vind haar boeken geweldig. En ik droom over verschillende locaties van mijn retraite dus volg ik veel travel accounts zoals beautifuldestinations.”

Wat voor gerecht of snack eet jij het liefst in de herfst? En hoe zit dit met de andere seizoenen?

“Je maakt mij het meest blij met een lekkere Indiase curry of een Mexicaanse stoofschotel in de herfst en winter. Soepen vind ik ook zo fijn, aangezien je al je restjes groenten erin kwijt kunt. In de zomer ontbijt ik het liefst met smoothie-bowls en eet ik veel salades en gazpacho. Mijn favoriete alcoholische drankje is een vegan Scroppino, gemaakt van prosecco, vodka en citroensorbetijs.”

Wat is je favoriete foodland of stad? En wat is hier je favoriete café, restaurant of streetfood tent?

“Ik ben gek op Berlijn. Berlijn is een rauwe stad waar een hele fijne ongedwongen sfeer heerst. Het eten is geweldig daar want op elke hoek van de straat kun je terecht voor een vegan maaltijd. Ze hebben daar een all-vegan donut shop genaamd Brammibal Donuts. Daarnaast ben ik ook fan van Sri-Lanka, met haar prachtige natuur en geweldige keuken.”

Wat is je favoriete foodporn filmtip?

“De documentaire Cowspiracy heeft veel indruk op mij gemaakt een aantal jaar geleden. Verder kun je op Netflix de serie Chef’s Table bekijken. Één van de afleveringen gaat over een boeddhistische vrouwelijke non Jeong Kwan uit Korea die op een prachtige manier vertelt over voeding en wat dat voor haar betekent.”

Wat is je favoriete (food)quote?

“Promote what you love, instead of bashing what you hate”

“Ik houd van deze quote. Stel, je hebt besloten om (vaker) plantaardig te eten! Yes! Anderen zijn soms geneigd om juist te vragen naar alle regels en restricties die je jezelf oplegt. Maar benader het juist van de positieve kant; je gaat iets nieuws uitproberen! Vertel andere mensen juist wat voor nieuws en lekkers je wél kan eten. Door de positieve dingen te benadrukken en uit te spreken versterk je dit gevoel. Voor jezelf en voor anderen. En natuurlijk ‘Eat plants, not friends’ , die heeft geen uitleg nodig toch?”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“Ik haal veel inspiratie uit de reizen die ik maak. Reizen verrijkt je leven en het verbreedt je visie; we zijn gewend aan een bepaalde manier van leven en werken in onze maatschappij en ik vind het mooi om kennis te maken met andere culturen, hun eetgewoontes en tradities. Zo verwerk ik mijn herinneringen in mijn gerechten, artikelen en in mijn boek.

Verder doe ik veel inspiratie op buitenlandse bloggers en op Pinterest. Daar ben ik uren mee zoet. Ik zie dan een lekker gerecht, vervolgens combineer ik verschillende gerechten en bedenk ik hoe ik het wil aanpassen en geef ik daar mijn eigen draai aan.”

Wil je ook een keer op een retraite of ben je toch wel heel erg benieuwd geworden naar een plantaardig(ere) leefstijl? Bekijk dan hier haar Instagram en videoverslag van Ibiza!

Foto’s: Lisa Goes Vegan