Food is helemaal hip. Een paar jaar geleden begon de power food hype wereldwijd [Goji-bessen ring a bell?] en sindsdien zijn steeds meer mensen ook over eten gaan bloggen. Mannen, vrouwen, kinderen, studenten; het maakt niet – iedereen heeft zo zijn eigen smaak en lievelingsgerechten. Maar waarom begin je met foodbloggen, wat inspireert je en wat zijn dan je food blogger’s favorites?
Ook al staan de schappen in de supermarkt tegenwoordig vol met gezonde powerfoods, vers uit eigen tuin is toch altijd het beste. Marleen van de blog Eten Uit de Volkstuin weet alles van het kweken van groente, fruit en kruiden in haar eigen volkstuin in Utrecht. Met de oogst uit haar tuin creëert zij de meest gezonde en heerlijke gerechten.
Niet alleen het eten dat ze zelf groeit en maakt ziet er goed uit, ook de foto’s die ze ervan maakt zijn hoge kwaliteit. Naast blogger is Marleen fotograaf, grafisch vormgever en zelfs auteur van haar eigen kookboek. Eerder verscheen zij in het tijdschrift Happinez, Flow, op NRC next en in de Volkskrant maar vandaag vertelt zij over haar absolute favorites, hier op Vance.
Wat is je favoriete kookboek?
“Hoe Te Eten” van Nigella Lawson is mijn all time favorite. Het is al een oud boek, maar dat doet niet af aan de kracht ervan. Er staan opvallend weinig foto’s in, slechts een aantal foto’s van keukengerei ter illustratie, en dit maakt het juist zo’n mooi boek. Het is het eerste kookboek dat ik las om de persoonlijke verhaaltjes bij de recepten, net als een foodblog eigenlijk. Je kunt het voor het slapen lezen, want het leest heerlijk weg. Naast de verhalen, zijn de recepten natuurlijk ook goed, daar gaat het uiteindelijk om.
Wat is je favoriete keukenapparaat?
Een mandoline [een groentesnijapparaat red.]. Ik kan hiermee veel groenten in flinterdunne plakjes snijden en rauw eten. Denk aan dunne plakjes biet, venkel of wortel voor in salades. Groenten die je normaal zou koken of grillen, kun je dan prima rauw eten. Het smaakt goed, het is makkelijk en ook nog eens gezond. Wat wil je nog meer!
Heb jij een favoriet ‘makkelijk’ recept of gerecht?
Maar natuurlijk! Noedels met curry, peultjes, kokosmelk en limoen. Je kunt daarin ook allerlei restjes uit de koelkast verwerken, boontjes of een paar garnalen bijvoorbeeld. Het is binnen een kwartier klaar en je zet een bord vol geur en smaak op tafel.
Heb jij een favoriet ‘indulgence’ recept, en waarom is deze caloriebom zo de moeite waard?
Zonder twijfel: worteltaart. Het is kruidig, smeuïg en vol van smaak. En met groente zijn ze ook om van te smullen!
Wie is je favoriete chef?
Yotam Ottolenghi. Hij is een Israëlische kok uit het Verenigd Koninkrijk en heeft vegetarisch eten hip, chique en algemeen geaccepteerd gemaakt. In veel restaurants kun je tegenwoordig groentemenu’s bestellen die de moeite waard zijn en er zijn sindsdien veel kookboeken verschenen waarin groenten de hoofdrol spelen. Voor mijn gevoel is er sinds zijn kookboek ‘Plenty’ veel in positieve zin veranderd.
Wat is je favoriete of meest gebruikte ingrediënt?
Kaas. Ik kook veel met groenten en voeg dan vaak wat kaas toe voor een beetje umami [Japans voor ‘heerlijk of ‘hartig’ red.].
Heb jij een favoriete foodblog of Instagram-account, en waarom heb jij deze uitgekozen?
Ik volg vooral veel Engelstalige blogs zoals The First Mess, Naturally Ella, Localmilk, Adventures in Cooking en Dishing up the Dirt. Wat mij het meeste aanspreekt aan deze blogs is dat er veel mooie fotografie en spannende recepten te vinden zijn. Van de Nederlandse blogs is Homecooking dept. mijn favoriet. De fotografie is adembenemend mooi, het is vlot geschreven en, misschien wel het belangrijkste: de recepten zijn lekker!
Wat is je favoriete kook- of foodwinkel, en waarom valt deze voor jou zo op?
De boerenmarkt op vrijdag in Utrecht. Wat ik niet uit de tuin haal, koop ik graag op de boerenmarkt. Ze hebben daar groenten die net even anders zijn dan wat de supermarkt of groenteboer verkoopt. Kookspulletjes koop ik meestal bij Dille & Kamille. De stijl is eenvoudig en basic en daar houd ik van, en het is heel betaalbaar.
Wat voor gerecht of snack eet jij het liefst nu in de herfst? En hoe zit dit met de winter, lente en zomer?
In de winter eet ik graag gerechten met veel specerijen. Denk aan pittige curry’s en kruidige ovenschotels. Daarnaast maak ik uiteraard graag gerechten met groente en fruit uit het seizoen.
In de lente worden de gerechten steeds lichter en er komen ook weer meer bladgroenten op tafel. Een stamp-potje met raapstelen of een boerencake met rabarber zijn heerlijke gerechten voor in de lente.
In de zomer eet natuurlijk veel salades en pasta met pesto waarin ik allerlei bladgroen uit tuin verwerk. Wist je dat je zelfs van onkruid pesto kunt maken?
In de herfst krijg ik altijd zin om te gaan bakken. De net geoogste appels roepen gewoon om appeltaart.
Wat is je favoriete foodland of -stad? En wat is hier je favoriete café, restaurant of streetfood-tent?
Ik heb niet echt een favoriet land. Ik kom veel in Frankrijk en waardeer de manier waarop Fransen met eten omgaan enorm. Maar dat geldt ook voor Italië of Spanje. Ook de grote steden van andere landen hebben elk kun eigen charme: Amsterdam, Londen, Berlijn en New York. Overal kun je lekker eten en ik probeer altijd nieuwe adresjes uit.
Wat is je favoriete foodporn filmtip?
De film Como Agua Para Chocolate is mijn favoriet! Het gaat over een meisje dat niet mag trouwen met de liefde van haar leven. Haar verdriet verwerkt ze in de keuken. De film roept voor mij de sfeer van de jaren ’80 op. Het surrealisme, het script, decor en belichting: álles is over de top. Heerlijk om naar te kijken.
Wat is je beste keukentip of geheim?
Blijf relaxed, en mislukt iets toch? Dan heb je er meestal wat van geleerd! Zonder fouten geen vooruitgang.
Wat is je favoriete foodquote?
“A party without cake is just a meeting.”
De quote is van Julia Child, Amerikaanse kok en televisiepersoonlijkheid. Eh ja, de quote zelf ga ik echt niet uitleggen hoor!
Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Ik doe vooral inspiratie op in de tuin, van de groenten en kruiden uit de tuin kook ik namelijk mijn gerechten. Als ik aan het tuinieren ben, schieten er mij allerlei ideeën en combinaties te binnen. Dan vraag ik me bijvoorbeeld af of het lekker ruikende blad van de vijgenstruik ook eetbaar is.
Door te koken volgens de seizoenen beperk ik me qua ingrediënten, maar op de een of andere manier niet qua creativiteit. Doordat ik groenten en kruiden tegelijk kan oogsten, kan ik ze daarna meteen in de keuken combineren. Verder zijn andere blogs, restaurants, tijdschriften en kranten inspirerend. Maar ook tentoonstellingen of een wandeling door het park brengt me op ideeën, maar dan gaat het eerder over het schrijven of fotograferen.