Food is helemaal hip. Een paar jaar geleden begon de power food hype wereldwijd [Goji-bessen ring a bell?] en sindsdien zijn steeds meer mensen ook over eten gaan bloggen. Mannen, vrouwen, kinderen, studenten; het maakt niet – iedereen heeft zo zijn eigen smaak en lievelingsgerechten. Maar waarom begin je met foodbloggen, wat inspireert je en wat zijn dan je food blogger’s favorites?
Een eigen kookboek, 29.000 volgers op Instagram en geneeskunde student aan Oxford University – niet elke twintig-jarige kan dit zeggen. Dit is de realiteit voor Sasha van de kleurrijke blog Holy Basil. Vorig jaar bracht zij haar kookboek ‘Holy Basil’ uit en hiernaast blogt zij elke dag over de meest verse, gezonde en veganistische recepten.
Sasha kreeg al van huis uit dat gezond eten een heel belangrijk onderdeel van je leven is. Hiernaast heeft de blogster last van een prikkelbaredarmsyndroom, waardoor zij steeds meer is gaan letten op vlees-, lactose- en glutenvrij eten. Met haar vrolijke recepten en waanzinnige fotografie probeert zij haar lezers te inspireren om meer op de planeet, je portemonnee en jezelf te letten. Wat haar favorites zijn… dát lees je hier.
Wat is je favoriete kookboek?
Mijn favoriete kookboek verandert constant! Momenteel is ‘My New Roots’ van Sarah Britton favoriet. Ik was altijd al een groot fan van haar blog, en ook haar kookboek stelt zeker niet teleur. Het boek is verdeeld in seizoenen, waar ik dol op ben, omdat ik seizoensproducten belangrijk vind. De manier waarop Sarah ongewone ingrediënten gebruikt en hier iets subliems van weet te maken is wonderbaarlijk. Ik heb haar Life-Changing Loaf zo vaak gemaakt dat ik het recept nu uit mijn hoofd weet.
Wat is je favoriete keukenapparaat?
Het is zo moeilijk om maar één apparaat te kiezen, maar wat ik voor werkelijk alles gebruik is mijn high-speed blender. Ik heb er zelfs twee! Een vitamix en een Sage The Boss blender, een voor thuis en een voor op de universiteit. Ik ben dol op blenders omdat ze werkelijk alles kunnen maken, van een romige smoothie, tot notenboter, soep, bananen-ijs en hummus – de opties zijn eindeloos. Blenders gebruik ik misschien wel drie keer per dag. Het zorgt ervoor dat gezond eten als student heel erg makkelijk en goedkoop is, omdat je niet meer uit eten hoeft.
Een goede tweede favoriet is mijn slowcooker. Je hoeft alleen maar alle ingrediënten erin te werpen, het ’s nachts aan te laten staan en je hebt de volgende dag een heerlijk smaakvolle maaltijd. De slowcooker is heel erg handig als ik van college naar college ren, en doordat het zo langzaam verwarmt mengen de smaken veel beter. De beste curry’s die ik maak komen uit mijn slowcooker!
Heb jij een favoriet ‘makkelijk’ recept of gerecht?
Ik houd van Dhal, ik ben ermee opgegroeid en het is echt mijn comfort food geworden. Het is heel simpel om te maken, maar niet zo snel. Dhal is oorspronkelijk een Indiase linzensoep, vol met warme specerijen. Het is precies het soort eten dat je in een grote kom wilt doen en mee op de bank wilt zitten op een koude dag. Dhal eet je meestal met rijst of roti brood. Je begint met het opbakken van ui, knoflook en specerijen, voegt gesneden tomaat toe, dan de linzen en groente bouillon. Je laat het vervolgens een halfuur staan. Ik maak het ongeveer vijf dagen per week, en het is altijd binnen een dag op!
Heb jij een favoriet ‘indulgence’ recept, en waarom is deze caloriebom zo de moeite waard?
Een ding waar ik nooit nee tegen kan zeggen is worteltaart. Ik herinner mij de eerste keer dat mijn moeder het aanbood; ik maakte er best wel een toestand van dat er wortel in een toetje zat, maar ik had het goed mis! Het is een prachtige taart, met twee perfecte lagen met rozijnen, een heftige laag glazuur en met een korst van gebrande walnoten.
Toen ik veganistisch werd, wilde ik het niet opofferen! Ik maak nu mijn eigen veganistische taart door kokosolie te gebruiken in plaats van boter, lijnzaad voor de eieren en cashewnoten voor de roomkaas glazuur. Soms voeg ik nog wat ananas of gebrande kokos toe voor extra smaak, en het is zelfs beter dan het origineel!
Wie is je favoriete chef?
Yotam Ottolenghi. Ondanks dat hij geen veganistische chef is, inspireert hij mij in de manier waarop hij zorgeloos sterke smaken met elkaar combineert. Ik heb een paar van zijn kookboeken en laat mij hier graag door inspireren. Naast de smaken waardeer ik de manier waarop hij groente uit de schaduw heeft gehaald en het de ster van het gerecht maakt. Groenten zijn niet meer bijgerechtjes voor vlees maar spelen de hoofdrol. Als een groot fan van de Midden-Oosterse keuken en de specerijen (oranjebloesem water!), herinnert Ottolenghi mij er constant aan dat groenten nooit saai kunnen zijn.
Wat is je favoriete of meest gebruikte ingrediënt?
Het is best een saai ingrediënt maar wel heel erg veelzijdig: havermout! Ik gebruik het in allerlei dingen van de traditionele pap, tot muesli of als crumble topping. Ik koop het vaak in grote hoeveelheden en het is altijd binnen een week verdwenen. Het is ook mijn favoriet omdat haver goedkoop, gezond, simpel om mee te koken en heerlijk is. Mijn lievelingshavermout is op dit moment: haver gekookt in kokosmelk, gekruid met verse kardemom, en vijgen en kokos siroop als topping!
Heb jij een favoriete foodblog of Instagram-account, en waarom heb jij deze uitgekozen?
Ik vind wholygoodness en haar foodblog toch wel het meeste opvallen. Haar recepten zijn zo vernieuwend en uniek, alleen al door ze te lezen begin ik te watertanden. Haar fotografie is ook perfect, vol met kleur, perfect gesitueerd en ze illustreert de bijkomende doodles helemaal zelf. Jessica, de genie achter dit alles, is een heerlijk mens. Ik wil zo graag dat ze aan haar eigen kookboek begint zodat ik het geheim achter haar creaties op mijn plank kan hebben staan.
Wat is je favoriete kook- of foodwinkel, en waarom valt deze voor jou zo op?
Ik vind het heerlijk om boodschappen te doen bij de studenten supermarkt, zo erg zelfs dat ik er coördinator ben geworden. Het concept houdt in dat ze lokale en organische producten massaal inkopen en doorverkopen aan studenten. Ze maken geen winst en de zaak wordt gerund door vrijwilligers. Hierdoor is het echt een gemeenschap geworden waar alleen mensen werken die veel geven om de herkomst van eten. Ik ontvang elke week een groentepakket en je weet nooit wat je kunt verwachten! Dit geeft mij de extra uitdaging om de groenten op te maken door inventieve recepten te bedenken.
Wat voor gerecht of snack eet jij het liefst nu in de herfst? En hoe zit dit met de winter, lente en zomer?
Gebakken appels is mijn favoriete herfst-toetje. Je haalt het midden van de appel eruit en vult het met rozijnen, walnoten en kaneel. Sprenkel hier wat ahorn siroop overheen en warm het op in de oven. Een andere favoriet voor de herfst is heel simpel: pompoensoep. Je kan er moeilijk mee de fout in gaan en het is perfect als het buiten kouder wordt. ’s Winters eet ik vaak warme stoofpotten, mijn veganistische linzen Shepard-less pie, en heel veel pap als ontbijt. En dan het liefst met boekweit, quinoa of spelt.
In de lente en de zomer eet ik heel veel vers fruit en salades, en besteed ik minder tijd aan koken in de keuken omdat het al snel te warm wordt! Ik eet vaak zoodles-noodles gemaakt van zucchini [kleine courgettes red.], en ik maak hier een saus van rode bieten, appels, dille en komijn bij. Het is het beste om koud te eten en heerlijk op een warme zomerdag.
Wat is je favoriete foodland of -stad? En wat is hier je favoriete café, restaurant of streetfood tent?
Amsterdam vond ik werkelijk fantastisch! Ik vond het geweldig om in elke straat iets te kunnen eten. Zelfs de supermarkten hebben een groot assortiment van veganistisch eten. Hiernaast is het een heerlijke en vooral vriendelijke stad om in te zijn. Het is moeilijk om mijn favoriete eettent te kiezen, maar ik heb mij zeker goed vermaakt in Lavinia Good Food. Ten eerste is het decor hier heel erg apart en eclectisch, maar ook het eten was hier zo lekker dat ik meerdere keren ben terug gegaan. Ze hebben heerlijke sapjes en salades. Vers fruit kopen op de Albert Cuypmarkt vond ik ook een ware ervaring.
Wat is je favoriete foodporn filmtip?
Dit gaat heel erg gek klinken maar mijn favoriete food-gerelateerde film is Ratatouille. Ik weet dat het een animatiefilm over een rat is maar dat maakt het juist beter! De film is komisch, heeft waanzinnige scénes (als Remy die soep maakt!) en het verveelt nooit. Ik denk dat de film zo’n grote impact op mij heeft omdat ik het voor het eerst op jonge leeftijd zag, en het toonde aan hoe leuk koken kan zijn. Na het kijken van de film maakte ik mijn eerst Ratatouille en het is nog steeds een van mijn lievelingsgerechten als starter bij een diner.
Wat is je beste keukentip of geheim?
Ik zie mijzelf graag als iemand die niet blijft hangen bij traditionele smaakcombinaties. Ik denk graag outside the box! De eerste persoon die chili en chocolade samenvoegde, nam een risico en kijk eens hoe gek we nu op pittige chocolade zijn. Mijn tip voor in de keuken is dus “mix it up a little”.
Voeg een keer niet vanille toe als extra smaak aan een chocoladetaart, voeg cardamon toe! Of tijm! Ik maakte een keer sinaasappel marmelade met chia zaad en besloot een shot espresso toe te voegen. Het klinkt als een ramp, maar het werkte heel goed! Blijf dus altijd letten op smaken die weleens goed samen kunnen gaan en begin met experimenteren in de keuken. Je weet nooit wat het resultaat is.
Hoe integreer jij je culturele achtergrond of nationaliteit in het eten dat je maakt?
Ik groeide op in Singapore, wat bekend staat als een multi ethnische cultuur met allerlei keukens gecombineerd in één. Dit ligt heel dichtbij mijn hart, of het een simpele kom met Congee rijst [Chinese rijstepap red.] of een grote paper dosa [Zuid-Indiase delicatesse gemaakt van rijst en linzen red.] is. Natuurlijk zijn niet al deze gerechten veganistisch dus ik heb van veel afscheid moeten nemen. Dit weerhoudt mij er echter niet van om te blijven experimenteren met smaken en combinaties.
Momenteel ben ik bezig met een nieuw kookboek met plant-gebaseerde versies van Aziatische keukens. Het is best lastig om bijvoorbeeld een veganistische laksa te maken omdat garnaal en vis de smaak bepalen van dit gerecht. Hierdoor ben ik veel creatiever gaan denken; wist jij dat miso pasta bijna hetzelfde is als garnalen pasta als je het met een beetje soya saus mengt? Zo heb ik zelfs veganistische vissaus gemaakt door shiitake champignons te koken.