Vance

Food Blogger’s Special: Nigel van Chefmetlef [winactie!]

Elke week lichten wij een foodblogger uit in onze serie, maar deze week spreken wij iemand die helemaal niet zo genoemd wil worden. Hij is fotograaf, sporter en een gewaagde chef: Nigel van der Horst van Chefmetlef!

Met zijn lange wilde lokken en tuinbroek aan begroet hij ons in zijn eigen Lelystad. Nigel komt net van een fotoshoot op de Lindeboom boerderij en laat ons vol enthousiasme foto’s van biggetjes zien. Je ziet meteen dat deze meneer verstand heeft van fotografie terwijl hij ons al scrollend op zijn telefoon meeneemt naar al zijn projecten. Van backstage foto’s van zijn kookboek fotoshoot, tot zijn avonturen in de woestijn en het openen van een restaurant in de Emiraten. Nigel weet wel degelijk van aanpakken. We zijn meteen aangestoken door zijn vrolijke instelling en stappen met een kop thee relaxt het interview in.

Hij legde voor ons al menig interview af, onder andere voor Talkies, Viva en Men’s Health. Een bezige bij dus en hij staat nog maar aan het begin van zijn carrière. Deze 27-jarige alleskunner gaat dit jaar echt pieken. Hij heeft inmiddels al meerdere keren voor de camera gestaan voor onder andere NPO 3 en IKEA en is druk bezig met nog veel meer moois. Wat babbelen we nog, dit zijn de favorites van deze jonge Jamie Oliver van eigen bodem.

Hoe word je fotograaf, model, sporter én kok?

“Ik sport eigenlijk al bijna mijn hele leven. Mijn vader is vroeger voetbaltrainer geweest, daar begon het mee. Toen ben ik op mijn zevende naar de Verenigde Arabische Emiraten verhuisd en daar mocht ik niet meer meevoetballen. Toen ben ik Amerikaanse sporten gaan doen zoals flag-football. Op de Amerikaanse school waar ik naartoe ging, kon ik gewoon pizza en hamburgers halen tussen de middag en toen ben ik best wel snel aangekomen. Daar word je vooral op vroege leeftijd erg onzeker van. Toen ik na de scheiding van mijn ouders met mijn moeder naar Nederland verhuisde, kreeg ik het erg moeilijk. Ik ben een echte emotie-eter, zelfs nu ik goed in mijn vel zet heb ik daar nog steeds last van. Op mijn 15e ben ik echt gaan fitnessen en mij meer gaan verdiepen in voeding. Ik begon af te vallen en kreeg een beter lichaam en zo is dat begonnen.”

Maaltijden op Twitter

“Terwijl ik sportte moest ik voor mezelf gaan koken, omdat mijn moeder geen aparte maaltijden voor mij wilde koken. In het begin at ik alleen kip, rijst en broccoli. Maar dat komt wel je neus uit na drie jaar. Uiteindelijk kwam ik erachter dat je eigenlijk alles kan eten wat je lekker vindt, mits er een bepaalde balans in je voedingstoffen zit en je voedingswaardes. Op mijn 19e begon ik maaltijden te delen op Twitter en toen ik 23 was ben ik gevraagd voor online bezorgservice DoorMeal. Daar mocht ik maaltijden voor bedenken wat voor mij een hele unieke kans was. Hier leerde ik Dennis Borgmeyer kennen, echt een klassieke chef en ex-chef-kok van BAUT. Toen heb ik wel echt de smaak in mijn bek gekregen. Hij heeft mij echt leren koken: snijtechnieken, kruiden en samenstellingen.

Afgelopen maand presenteerde jij je eerste kookboek, hoe kwam dit tot stand?

“Het was wel altijd een droom, maar met alle dingen die ik doe stap ik nooit zelf naar merken toe. Uiteindelijk kreeg ik een mailtje van een uitgeverij en zij hebben mij geholpen met het opzetten van een boek. Ik heb er een halfjaar aan gewerkt en ik denk dat het misschien wel het mooiste is wat ik bereikt heb. Het is een droom die je fysiek in je handen krijgt. De tranen springen ervan in mijn ogen, uit blijdschap, dat ik dit heb kunnen doen.

Dit boek draait erom dat we allemaal gewoon normaal moeten doen. Jij bepaalt of je gezond bent of niet. Als jij af en toe een hamburger eet of juist naar de sportschool gaat en alleen maar vegan eet, moet je dat vooral doen. Wij leren op school niets over voeding en dat is eigenlijk heel frappant. Wat is het belangrijkste dat je de hele dag doet? Dat is toch eten? Je leert wel rekenen, maar niet dat als je een bepaald aantal calorieën op een dag eet, dat je dan aankomt. Ik geef in mijn boek, samen met een diëtist, een basiskennis over voeding mee.”

Wat is jouw favoriete kookboek?

“Ik heb niet echt een favoriete kookboek. Ik vind Gordon Ramsay en Jamie Oliver vet maar vooral in hoe zij overkomen. Het is volgens mij vooral belangrijk dat je niet klakkeloos alles aanneemt van anderen. Ook qua recepten: alsjeblieft, geef er je eigen twist aan en volg het niet voor 100% op. Vind plezier in koken en ga achter je eigen smaak aan. Maar zoek hier ook wel de balans in en doe niet te gek.”

Wat is jouw favoriete of meest gebruikte ingrediënt?

“Zout is onmisbaar in de keuken. Ik ga geen namen noemen, maar sommige mensen maken een taart en dan blijkt het droog te zijn. Dat komt omdat er dan geen zout in zit. Mijn favoriete product is Sriracha saus, dat vind ik geweldig. Het is pittig maar verpest de smaak niet. Een rode peper kan de smaak verpesten omdat het te heet is, maar dit verpest het niet.”

Heb jij een favoriete ‘makkelijke’ recept of gerecht?

“Het ligt aan hoe je je voelt en dat is elke dag anders. Ik ben nu heel erg bezig met sporten dus eet ik vooral salades, waar ik wel weer creatief mee ben.”

Wat is jouw beste keukentip of geheim?

“Als je iets van een recept wil maken, lees dat dan helemaal door voordat je er aan begint. Als ik nieuwe receptjes maak, pak ik alvast de producten die ik kan snijden en zet ik die klaar. Je kunt ook de saus van tevoren maken en in de koelkast zetten. Vaak is het een chaos in de keuken en dat was het bij mij ook. Chef Dennis zei dan vaak ‘wat maak je er toch een teringzooi van.’ Het is beter om logischerwijs te werk te gaan en eerst het hele recept uit te lezen.

Naar welke muziek luister jij tijdens het koken?

“Als ik nieuwe receptjes maak, sta ik meestal in mijn boxer te koken en heb ik piano muziek op. Dat is een heel stom dingetje van mij. Vooral van Joep Beving ben ik een fan. Van zijn muziek kom ik heel erg tot rust tijdens het koken en daar kan ik heel erg van genieten.”

Wat is je favoriete foodland of stad? En wat is hier je favoriete café, restaurant of streetfood tent?

“Als ik moet kiezen, wordt het toch wel Mexico. Ik ben vooral fan van quesedilla’s, heel simpel met een wrap. Je hebt ook een leuk restaurant in Amsterdam genaamd Salmuera. Ook de Frans-Marokkaanse keuken vind ik erg lekker. Ik ben heel bourgondisch en ik houd van eten dat ik het liefst met mijn handen kan eten. Op vakantie zoek ik ook vaak kleine tentjes op waar passie in zit. Wat ik meestal doe is het personeel vragen wat ze mij aanraden en dat neem ik dan. Dan laat ik mij inspireren door die plek op dat moment.”

Heb jij een favoriete foodblog of Instagram account?

“Dit volg ik al van het begin af aan: Kevin van Fitmencook. Hij is Amerikaans en maakt de soort maaltijden die ik ook maak. Hij heeft ook een fitnessachtergrond en maakt creatieve recepten om mee te trainen.”

Wat is je favoriete food quote?

“To eat is a necessity, but to eat intelligently is an art”

“Deze quote past heel erg bij mij en wat ik doe. Eten is een noodzaak en het is jammer dat wij daar de kennis niet van hebben. Als jij de kennis hebt en daar een mooi kunstwerkje van kan maken, is dat iets heel moois. Uiteindelijk gaat het vooral om de smaak en dat je ervan kan genieten. Het kan er vreselijk uitzien en heerlijk zijn, of juist andersom.”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“Een tijdje terug had ik een event in Loft met Jamie van Heije. Ik houd normaal nooit van dat gastronomische gepriegel, maar Jamie kan echt op een heel klein bordje met drie hapjes 30 verschillende smaken laten exploderen in je mond. Dat vind ik wel heel bijzonder en zou ik ook wel willen leren. Ik laat mij wel inspireren door restaurants en dat komt dan onbewust weer in de keuken opborrelen. Wat ik vooral doe, is op passie koken.”

Wat brengt de toekomst?

“We moeten genieten van het leven. Ik had overgewicht als kind en was vrij onzeker. Maar een kind is zo onbevangen en heeft (als het goed is) nog geen nare dingen meegemaakt. Het is belangrijk dat een kind kan spelen en zich daarin kan ontwikkelen. Ik wil in het schoolsysteem in Nederland kinderen over voeding leren. Als de kinderen van nu dat leren, kunnen ze dat overbrengen naar volgende generaties. Gevolg is minder overgewicht en onzekerheid en ze kunnen zichzelf beter ontplooien. Een samenwerking met een school zou ik heel gaaf vinden. Ik hoef niet zelf een nieuw systeem te implementeren, maar ik wil het inspireren. Overal waar ‘te’ voor staat is niet goed. Beweging en voeding moet je goed afwegen.”

Foto’s: Lisa Praster

Winnen: ‘Chef met Lef’ van Nigel van der Horst

Als ik Nigel vraag wat hij het allerliefste doet, kan hij geen keuze maken. “Ik wil kunnen doen wat ik leuk vind, en mensen inspireren. Het is het allerbelangrijkste dat ik mensen blij kan maken met wat ik doe en wie ik ben. Er hangt alleen wel een prijskaartje aan!” Over dat prijskaartje gesproken. Wij geven deze week niet een, niet twee, maar 5 (!) kookboeken van Nigel en uitgever Luitingh Sijthoff weg. Wil jij kans maken op dit boek ter waarde van 20 euro? Like onze Facebook-pagina en wie weet probeer jij binnenkort de meest gewaagde combinaties uit in je keuken.