Het is Food Prep Monday: dé dag van de week waarop wij jou laten zien hoe je snel aan eten kan komen. Dit betekent niet dat wij jou ongezond, vitamineloos eten gaan aansmeren dat je niet zonder servet aan kan pakken. Wie wil nou vieze, vette handen na het werk.
Het leukste moment van de dag (eten) gaat vaak gepaard met een minder leuk moment, namelijk: het bedenken van een recept. Wat ga je eten? Waar heb je zin in, welke producten heb je al in huis en wat kan je daar mee? Allerlei vragen waar tegenwoordig hele simpele oplossingen voor zijn in app-vorm.
Eten is helemaal hip en happening en dat gaat gepaard met de ontwikkeling van een grote hoeveelheid aan food-apps. Applicaties waarop je je dagelijkse calorie-inname kan invoeren, apps die laten zien welke restaurants er in de buurt zijn en apps met recepten. Wij selecteerden de acht handigste food-apps in het brede scala aan voedsel-gerelateerde hulpdiensten.
1. Smulweb
Smulweb staat vooral bekend als de site waarop je alleen maar een paar ingrediënten hoeft in te voeren die je nog in je kastjes hebt liggen en je krijgt een lijst aan opties voor recepten. Naast het vinden van recepten kan je via de site restaurants opspeuren en dankzij de inspirerende blogs leer je nog meer over eten.
In de mobiele wereld waarin wij leven zitten wij steeds vaker aan onze smartphones gekluisterd. ‘Tijd voor een app!’ dacht Smulweb en zo is nu zelfs de 2.0 versie van de app uitgekomen. Voortaan hoef jij tijdens het reizen naar huis vanuit je werk alleen maar op de Smulweb app te drukken en er opent zich een wereld aan food-inspiratie voor je. En er is keus genoeg met maar liefst +35.000 recepten en 15.000 restaurants waar je uit kunt putten.
Als je tevreden bent met een recept kan je die simpelweg opslaan in je eigen Smul-Cloud. Niet tevreden met je kookkunsten? Je kan net zo makkelijk een restaurant opzoeken en reserveren via de app. Al deze service is helemaal gratis, zodat niks jou in de weg staat van een succesvol diner.
2. Jamie Oliver’s 20-Minute Meals
Jamie Oliver, ook wel bekend als ‘the Naked Chef’, zorgt zonder meer voor de lekkerste recepten die jouw keuken ooit zal kennen. Waar recepten van Master Chef vrij ontoegankelijk zijn voor de amateur kok – want ja, wie heeft nou altijd twintig soorten verse kruiden, pekingeend en al het nodige keukengerei in huis? – zijn de kookkunsten van de naakte chef toegankelijk voor iedereen.
Om het culinair koken nog iets te versimpelen heeft de kok een app ontwikkeld die al zijn 20-Minute Meals samenstelt zodat jij met een paar touches op je scherm weet hoe snel jouw maaltijd vanavond op tafel staat. Speciaal voor de app stelde meneer Oliver 60 recepten samen en maakte hij 21 korte video’s waarin hij de meest basic kook skills stap voor stap uitlegt. Nooit echt een manier gevonden om makkelijk een ui in blokjes te snijden? Of weet je niet hoe je een mes moet slijpen? Jamie vertelt jou (bijna) al zijn kookgeheimen. Er hangt wel een prijs aan van €6.99 maar dan kan je wel zeggen dat jij kookhulp krijgt van Jamie Oliver.
3. 24 Kitchen
24 Kitchen is vooral bekend als de tv-zender waar elke dag talloze koks de meest uiteenlopende gerechten voor jou koken. Maar als je niet vaak achter de buis zit of niet over een streaming service beschikt is het een tikkeltje moeilijk om al die culinaire gerechten te volgen. Om dit probleem uit de weg te ruimen werd speciaal voor de bezige bij een app ontwikkeld. Het kenmerkende aan de app is dat je elke dag een nieuw, gezond recept opgestuurd krijgt.
Het ontvangen recept wordt uitgelegd in een geschreven bereidingswijze en ondersteund door een kookvideo. Zo maakt het niet meer uit als je geen inspiratie hebt voor een lekker gerecht: de app zoekt het allemaal voor jou uit! Het enige wat er nog moet gebeuren is boodschappen doen – waarbij je alle producten die je al hebt weg kunt strepen uit de lijst op de app – en natuurlijk het bereiden van de maaltijd zelf. Als kers op de taart krijg je al deze recepten voor nop. Koken maar!
4. Foodspotting
Er zijn heel veel restaurant review sites op de markt, maar er zijn maar heel weinig diensten die reviews op specifieke gerechten bieden… Beter nog: er zijn er geen, totdat Foodspotting om de hoek komt kijken. De app biedt een unieke foodie ervaring, omdat het heel erg positief is ingesteld. Waar jij ook bent ter wereld, je kan op de app je meest favoriete gerechten aanraden en zo kun je ook tips krijgen voor bijzondere recepten, specifiek voor de plek waar jij bent.
Foodspotting biedt alleen de mogelijkheid tot positieve reviews, negatieve beoordelingen zijn namelijk ten strengste verboden. Only positive vibes dus. Je leert waar mensen van houden waar jij je bevindt, of dat nou een dorpje in India is of een stad als New York City. Op de app kan je zoeken op restaurants en daar achter de lievelingsgerechten komen, maar je kan ook zoeken op een ingrediënt waar jij op dat moment zin in hebt. Een echte aanrader, zeker voor de wereldreizigers onder ons, en dat alles helemaal gratis.
5. Foursquare
Je kent Foursquare vast als de app die al jouw interessante locaties bewaart en laat zien waar jouw vrienden zich op welk moment bevinden. Maar naast het delen van dat hippe café waar jij je latte zit te nuttigen, is de app ook heel handig voor het opzoeken van leuke restaurantjes in de buurt. De app is onlangs verbeterd waardoor je nu nog veel meer met Foursquare kunt doen. Alles draait nu om cureren: je voert je lievelings ‘tastes’ in waardoor meteen de beste opties voor jou worden geselecteerd. Je hoeft bijna niks zelf te doen behalve je voorkeuren op te geven, zo kan je ‘taste’ speciaal biertjes zijn maar ook Indiase gerechten of locaties met WiFi.
Weet je nog niet waar je op z’n romantisch kan dineren voor Valentijnsdag of je jubileum? Toets simpelweg ‘romantic places’ in en je krijgt een lijst vol aan suggesties. Vrijgezel? De ‘good for singles’ zoekoptie helpt je op weg naar een restaurant waar mensen je niet vreemd aankijken als je alleen achter een tafeltje zit. Nog leuker, de app is gratis en internationaal. Waar jij ook bent, je hoeft alleen maar je Foursquare tevoorschijn te halen en alles wijst zich vanzelf.
6. Tender
Liefde gaat door de maag, zeggen ze altijd. Een kleine stap die dan gemaakt is, is het maken van een app genaamd Tender. De naam lijkt behoorlijk op dating-app Tinder, maar schijn bedriegt. De culinaire app Tender is niet gericht op vrijgezelle mensen maar lekkere recepten die zich graag op jouw bordje bevinden. Geen behoefte aan een betekenisloze one night stand maar wel zin in een goed avondmaal? Swipe erop los en wie weet vind jij jouw nieuwe lievelingsrecept.
De app spit speciaal voor jou allerlei culinaire blogs en sites af en selecteert de lekkerste opties via foto’s. Zie jij een gerecht dat jij het liefst zo snel mogelijk in je buik wil hebben? Swipe dan naar rechts en de app slaat meteen het recept op. Begin je toch niet zo te watertanden bij het zien van een mislukte KitKat-taart? Swipe dan gerust naar links en je hoeft er nooit meer mee geconfronteerd te worden. Gelukkig staat er geen geld tussen jou en je grote culinaire liefde: de app is smik, smak, smullend gratis.
7. Tafel Reserveren
Je hebt honger of trek maar je hebt geen zin om eerst de hele stad af te sprinten voor je een leuk restaurant gevonden hebt. Tijd voor een handige app! Gelukkig houden we tegenwoordig zo veel van online delen, want een recensie is zo gevonden.
De app ‘Tafel Reserveren’ biedt je alles in één handomdraai: je loopt ergens rond en denkt ‘hey, ik heb wel zin in Mexicaans eten’. Het enige wat je hoeft te doen is zoeken op een restaurant in de buurt, waarbij je kan filteren op de soort keuken, prijs of waardering. Hierna krijg je alles van locatie, route en openingstijden tot prijzen en recensie te zien. De stap hierna is de beste stap: je kan meteen een tafel reserveren bij jouw uitgekozen restaurant. Druk op de ‘reserveer’ knop en je belt meteen met het restaurant. Super easy en snel gedaan en waar wij zo van houden: gratis.