Door social media zou je misschien denken dat foodporn alleen van deze tijd is. We posten de lekkerste gerechten op Instagram en struinen foodfestivals af. Zo’n 500 jaar geleden deden ze eigenlijk hetzelfde. Toen werden er gerechten met kreeft, brood, exotische vruchten en zout op een doek geschilderd en aan de muur gehangen. En deze gerechten werden bijna nooit echt op het bord gevonden.
Onderzoekers van de Cornell University zijn hierachter gekomen. Ze keken naar 750 Europese en Amerikaanse schilderijen met voedsel die allemaal 500 jaar geleden gemaakt werden.
Hierin zagen ze dat mensen al lange tijd moeite hebben met groentes eten. In 19 procent van de schilderijen kwam groente voor, in 76 procent kwam fruit voor. Brood en gebakjes kwamen in 54 procent van de schilderijen voor, vlees in 39 procent. Zout bleek de populairste smaakmaker en kaas was het favoriete dagelijkse product. In 22 procent van de schilderijen kwamen schelpdieren voor, terwijl die in die tijd erg moeilijk te verkrijgen waren en werden dus ook veel vaker afgebeeld dan dat ze gegeten werden.
Dus wanneer jij vanavond weer een foto maakt van die heerlijke hamburger van de BBQ en iemand zegt “Moet je daar nou meteen weer een foto van maken?”, dan weet je nu wat je kunt antwoorden.