Vance

Fotograaf brengt oorlog en vrede samen in ‘Streets of the World’ museum

Het begon met een heel goed idee, een ijzeren wil en een gulle investeerder. Jeroen Swolfs besluit op een dag zijn huis in Amsterdam te verlaten voor, tsja, de hele wereld. Hij had nooit kunnen dromen dat het zo uit de hand zou lopen.

Het idee was duidelijk. Hij wilde elke stad in de wereld fotograferen vanuit een positieve mindset. “Positiviteit fotograferen, wil niet zeggen dat je naïef bent”, vertelt fotograaf Jeroen. Hij weet als geen ander hoe de duistere kant van de wereld eruit ziet. Jeroen besluit zich echter te richten op het positieve van elke stad. Thema’s als verbondenheid, liefde, en de positie van de vrouw vormen een leidraad in de 195 foto’s die hij neemt van elke stad in de wereld. 

Foto door Lisa Praster

“Elke foto vertelt zijn eigen verhaal”

De fotograaf reisde 7 jaar lang de wereld rond en kwam in veel spannende situaties terecht. Jeroen heeft tijdens zijn reis niet alleen een roze bril op. Dat kan ook niet als je hoort en ziet wat hij allemaal meemaakt tijdens zijn solo reis over de wereld. De foto’s vertellen daarom ook vaak een verhaal over de actualiteiten die op dat moment spelen in een land.

In Pyongyang, Noord-Korea wordt Jeroen volledig overgeleverd aan het strenge regime van leider Kim Jon-Un. Het is redelijk makkelijk om het land in te komen, vertelt hij, maar alles gaat via een reisorganisatie. Er is altijd een begeleider bij je en je mag niks alleen ondernemen. Toen twee skaters op een plein een video probeerden te maken, liet zijn reisleider hem even alleen. “Het was doodeng om alleen te zijn”, vertelt de fotograaf. Niemand mocht hem aankijken en praten was al helemaal uit den boze. 

Foto door Lisa Praster

Negatief versus positief

Bij elke foto hoort een duidelijk verhaal dat je misschien niet op eerste gezicht ziet. Jeroen legt bij de foto gemaakt in Tbilisi, Georgië uit dat hij de foto in eerste instantie niet geweldig vond. Hij wilde de volgende dag een nieuwe foto van de setting maken maar kreeg de kans nooit. Die avond zorgde hevige regenval voor een modderstroom welke de dierentuin wegvaagde. De pinguïn op de foto overleefde het wel en werd 600 km verderop gevonden in een rivier. Zo veranderde een afgekeurde foto ineens in de laatste professionele foto van de dierentuin in Tbilisi. Dit laat zien hoe belangrijk het vastleggen van momenten kan zijn.

Naast zijn ervaringen in Pyongyang en Tbilisi, ziet Jeroen tijdens zijn reis ook hoeveel nadruk de media leggen op oorlog en conflict. Jeroen brengt een bezoek aan Mogadishu in Somalië. Het strand waar de fotograaf zijn foto neemt, was jarenlang buiten gebruik tijdens de heerschappij van extremisten. Maanden na zijn vertrek wordt het strand echter weer aangevallen. De media storten zich volledig op het conflict. Wat de dag na de aanslag niet in het nieuws komt, is een Twitter actie waarbij mensen worden opgeroepen het strand op te gaan als tegenreactie. Jeroen maakt met zijn foto’s een statement verder te kijken dan de negatieve berichtgeving en juist het positieve in te zien.

Tip

Jeroen Swolfs ziet het als zijn missie de verhalen van de wereld te delen. Zijn foto’s laten zien hoe de wereld er nu uit ziet, en hoeveel je in andere culturen kunt herkennen. Maar wat als je zelf de wereld rond wilt reizen? 

Als ik Jeroen vraag welke tip hij jonge reizigers zou geven, vertelt hij: wees gepassioneerd en bereid om alles achter te laten. Jeroen probeerde werkelijk alles om iemand te vinden die wilde investeren in zijn idee. Hij keek zijn uiteindelijke investeerder recht in de ogen en zei “dit is mijn idee en ik wil de hele wereld over.”

Jeroen vertelt dat als je iets met de volste vertrouwen over kan brengen, en dat ook uitstraalt, je je doel kan bereiken. Als dit eenmaal lukt, kan alles, vertelt de wereldreiziger . Want ja, wat kan je niet bereiken als je in je eentje de hele wereld gezien hebt? 

Foto door Lisa Praster

De tentoonstelling

Benieuwd geworden naar de foto’s bij de verhalen? De 195 foto’s van Jeroen zijn vanaf vrijdag 16 juni a.s. te bewonderen in het splinternieuwe “Street of the World Photo Museum” in Zaandam. Het museum bevindt zich op het indrukwekkende Hembrugterrein, in een voormalige munitie opslagplaats genaamd ‘Magazijn De Dood.’ De rauwe sfeer in de verlaten gebouwen op het terrein geven de tentoonstelling extra allure. Zo voelt het echt alsof je je in een andere wereld bevindt.

In het museum reis je samen met de fotograaf door de tijd heen, naar elk continent op de wereld. Je waant je even in de drukke straten van Lagos (Nigeria) en ervaart het dagelijkse leven in een stad als Kathmandu (Nepal). Kijk voor meer informatie op de site van het museum en deel je reis naar deze wereldse tentoonstelling.