Vance

Deze fotoserie laat de mooie kant van Oost-Berlijn zien in de jaren ’80

We lezen erover in de geschiedenisboeken, maar het moment dat de Berlijnse Muur viel is nog helemaal niet zo lang geleden. Het is onvoorstelbaar dat tot een kleine dertig jaar geleden Oost en West van de stad Berlijn twee compleet verschillende werelden vormden.

Tussen 1961 en 1989 werd de hoofdstad van Duitsland in twee delen opgesplitst, waarbij het Westen symbool stond voor democratie en het Oosten voor communisme. In het Sovjet tijdperk stelde Oost-Berlijn niet veel voor. De straten waren er ten eerste grijs en grauw door de Stalinistische architectuur. Maar mensen werden ook volledig geïsoleerd van de buitenwereld en eigen ondernemingen werden afgebroken. Dit was echter niet altijd het geval in de stad. Oost-Berlijn kende in 1981 ook nog mooie buurten.

Hufelandstrasse

Fotograaf Harf Zimmermann zag in 1981 zijn kans schoon om een van de mooiste straten in Oost-Berlijn te fotograferen. De straat waarin hij woonde, de Hufelandstrasse, vormde een sterk contrast met de rest van de grauwe, Sovjet stad. Prachtige balkons en façades sierden de gebouwen en de straat leefde op door de talloze Linde-bomen die langs de stoep stonden. Ook waren er nog verrassend veel eigen ondernemingen in dit deel van een stad waar alles in korte tijd werd overgenomen door de regering.

Tot 1985 bleef de straat mooi, maar werd daarna volledig gestript van alles wat de Hufelandstrasse karakter gaf. De balkonnetjes verdwenen en lekkende gasleidingen vergiftigden de aarde waar de Linde-bomen in groeiden. Toch wist Zimmermann voordat het te laat was de Hufelandstrasse vast te leggen zoals hij deze kende.

Foto’s: Harf Zimmermann