Fris wakker worden? Kies dan voor een wekker met fijn geluid

Nu aan het lezen

Fris wakker worden? Kies dan voor een wekker met fijn geluid

Fris wakker worden? Kies dan voor een wekker met fijn geluid

Word jij altijd wakker met het geluid van een keihard alarm? Grote kans dat dit flinke invloed heeft op je humeur. Het is soms al lastig genoeg om op te staan in de ochtend, dus waarom zouden we dat geluid van de wekker niet wat aangenamer maken?

Uit een nieuw onderzoek blijkt het geluid van je wekker een flinke invloed te hebben op jouw gesteldheid in de ochtend. En dus ook voor de rest van de dag.

Wekker

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Australische RMIT University. Hierbij kregen 50 proefpersonen een enquête die ze online moesten invullen. De respondenten registreerden hier welk type geluid zij als wekker gebruikten. Op basis daarvan beoordeelden ze hoe groggy of fris zij zich voelden bij het opstaan.

Daar kwam een verrassend resultaat uit. Want de respondenten die aangaven een harde wekkertoon te gebruiken bij het ontwaken, zoals ‘tuut, tuut, tuut’ of ‘biep, biep, biep’, voelden zich meer slaapdronken bij het wakker worden. De respondenten die wakker werden door een fijne melodie, voelden zich een stuk frisser.

Hoofdonderzoeker Stuart McFarlane vertelt: “Je zou denken dat een harde alarmtoon je alertheid ’s morgens verbeterd, maar verrassend genoeg zijn het de melodietjes die ervoor zorgen dat je minder slaapdronken opstaat.”

Scherp zijn

Het is vooral voor mensen met een gevaarlijk beroep, zoals bijvoorbeeld brandweerlieden, van belang dat zij scherp zijn zodra ze wakker worden. Voor hun zou een fijn geluid dus een stuk beter zijn als wekker. Volgens McFarlane is de kans dat er zware ongelukken gebeuren groter wanneer je slaapdronken wakker wordt.

Met welk geluid je het beste wakker kunt worden, is nog niet bekend. Daar is nog meer onderzoek voor nodig.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.