Het schrijven van gedichten is ook heilzaam na Sinterklaas

Nu aan het lezen

Het schrijven van gedichten is ook heilzaam na Sinterklaas

Het schrijven van gedichten is ook heilzaam na Sinterklaas

Met alle discussies over nieuwe en oude feestelijke tradities is er één parel chronisch onderbelicht: het Sinterklaasgedicht.

Hoewel we de goedheiligman pas vanavond laat uitzwaaien, loont het je gedichten nog even bij de hand te houden. Het gevoel van een eigenhandig geschreven brief, gericht aan jou, vervult mij persoonlijk met onhoudbaar plezier. Prima door te voeren in de rest van het jaar.

Het loont

Goed: gedichten schrijven voor 5 (of 4 of 3) december, komt vaak neer op stress, snel-snel-snel en talloze online rijmwoordenboeken. Maar dan heb je ook wat: Sinterklaas is het enige moment in het jaar waarop we de tijd nemen onze gevoelens op te schrijven en ons te verplaatsen in de ander.

Dat alles met het doel een jaar te evalueren en te laten blijken wat dierbaren voor ons betekenen. En elkaar eens flink de waarheid vertellen, schijnbaar een typisch fenomeen van de Lage Landen.

Evaluatiemomentje

Ik zou willen pleiten voor meerdere dagen in het jaar een evaluatie-moment. Een samenkomen onder het genot van wat zoets, gezelligheid en kaarsen waarin we elkaar treffen en hardop voorlezen van grappen, gênante en noemenswaardige momenten.

Geen schrijfwonder? Geen probleem. Rijmen is niet vereist. In een wereld waarin een mail zo is getikt en een Snap in een paar seconden opgenomen is een gedicht bijzonder fysiek én present voor lange tijd.

Hoe heilzaam een brief kan zijn, blijkt uit ontelbare romantische scenes in series, films en boeken waarin personages die niet weten hoe ze iets kunnen zeggen, hun toevlucht zoeken in een handgeschreven brief. Noem het geen generale repetitie, maar een script waar je uit kan putten zodra een situatie of emoties je overvallen. Best een fijne back-up.

Vertraging

In onze hyper-connected wereld, bol van Facebook-comments en Tweets, is een ‘ouderwetse’ brief nagenoeg uitgestorven. Precies dat maakt dat we voor 5 december zo’n enorme moeite hebben de juiste woorden te vinden.

Zo’n 80 procent van de ‘gelegenheidsdichters’ ervaart enorme stress naarmate het heerlijk avondje nadert. Maak van je nood een deugd en oefen door het jaar heen. Wedden dat je nog nooit zo’n bevredigde generale repetitie hebt gehad?

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.