Gehackte hersenen en virtuele seks: is dit hoe onze toekomst eruit ziet? - Vance

Nu aan het lezen

Gehackte hersenen en virtuele seks: is dit hoe onze toekomst eruit ziet?

Gehackte hersenen en virtuele seks: is dit hoe onze toekomst eruit ziet?

Wil jij dat technologie je gedachten kan lezen? Mark Zuckerberg liet vorig jaar in een speech al weten dat dit wel zijn streven is met het sociale medium Facebook: “We gaan verder dan Virtual Reality, naar een wereld waar je een gedachte kan vastpakken in je hoofd en kan delen met de wereld.” En ook al lijkt dit streven van Zuckerberg ver weg, beetje bij beetje begint het realiteit te worden.

Een technologische Dystopie

Sociale media verzamelen data over alles dat we doen: wat we eten, welke sport we beoefenen of dat we elke dag Narcos bingen. Het uiteindelijk doel is dat bedrijven erachter komen wat wij voelen en denken, zodat zij hierop in kunnen spelen met diensten en advertenties. Onze hobbies en interesses kunnen nu letterlijk verkocht worden aan bedrijven – best wel creepy.

Zo onmogelijk is de gedachte van Zuckerberg dus zeker niet. Stiekem delen wij al vaker onze gedachtes dan we denken. Maar wat als je brein gehackt kan worden? En alles dat jij denkt onbedoeld de wereld in geslingerd wordt? Dan wordt de impact van technologie opeens een stuk groter. Want ja, je kan niet altijd je gedachten in bedwang houden. Dat je collega wel heel erg stinkt bijvoorbeeld, of dat de jurk van je vriendin ongelooflijk lelijk is.

Control Alt Delete

In de vierdelige reeks ‘Control Alt Delete’ pakken cabaretier Jan Jaap van der Wal en presentatrice Joy Anna Thielemans precies dit gegeven aan: de impact van de technologie. In de serie laat Joy Anna zich door Jan Jaap de toekomst in slingeren. Door experimenten te doen, komt Joy er stukje bij beetje achter wat de invloed is van technologie. Zo worden haar hersenen gehackt en maakt zij voor het eerst mee hoe het is om virtuele seks te hebben – juist ja.

De grote hamvraag is of Joy de technologie de baas blijft of dat de rollen worden omgedraaid. Neemt technologie haar leven over? Jan Jaap geeft de presentatrice zelfs een bijzonder cadeau mee, een hologram dat M heet. Zou het toeval zijn dat de kunstmatig intelligente assistent van Facebook ‘M’ heet?

In de serie deelt de 25-jarige Joy Anna al haar emoties en gedachten met de hologram. M begeleidt haar zelfs naar een land waar robots de dienst uit maken. Is dit hoe de toekomst er uit zal zien voor de huidige generaties? Wie weet geeft Control Alt Delete wel het antwoord op deze beangstigende vraag. Vanaf donderdag 5 oktober om 21:30u te zien op NPO 3.

Control Alt Delete

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.