Gekleurde artiesten domineren de Grammy Award nominaties van dit jaar - Vance

Nu aan het lezen

Gekleurde artiesten domineren de Grammy Award nominaties van dit jaar

Gekleurde artiesten domineren de Grammy Award nominaties van dit jaar

Elk jaar worden weer alle grote artiesten die de muziekwereld rijk is, opgetrommeld voor de felbegeerde Grammy Awards. Voorgaande jaren was niet alleen de muziek maar ook de huidskleur van de artiesten een vurig onderwerp van gesprek. Dit jaar gooien de Grammy Awards het roer om: elke categorie wordt namelijk goed vertegenwoordigd door gekleurde artiesten.

Gekleurde discussie

Vorig jaar werd er geroepen dat opvallend veel winnaars van de Grammy Awards blank waren, terwijl er ook heel veel gekleurde top-artiesten zijn. Zo wonnen in de geschiedenis van de awards slechts tien gekleurde artiesten een Grammy voor de felbegeerde Album of the Year award.

De artiesten die voorgaande jaren veel Grammy’s wonnen waren legendarische voorbeelden als Michael Jackson, Stevie Wonder en Whitney Houston. Je kan je dus afvragen wat bij hen zo het verschil maakte en waarom artiesten als Aretha Franklin, Usher en Diana Ross niet een award in de wacht sleepten.

Nominaties

Het is duidelijk dat het tijd voor verandering is. Met artiesten als Kendrick Lamar, Kehlani en Bruno Mars in deze wereld is de tijd aangebroken dat de blanke reeks in de geschiedenis van de Grammy’s wordt verbroken. Gelukkig hebben de muziekgoden onze gebeden gehoord. Gisteren werden de genomineerden voor de 60e jaarlijkse Grammy Awards bekend gemaakt en gekleurde artiesten lijken de lijst dit keer te domineren. Rappers Jay-Z en Kendrick Lamar hebben maar liefst 8 en 7 nominaties op hun naam staan. Van de vrouwelijke artiesten heeft SZA de meeste Grammy nominaties gekregen.

Voor het album van het jaar werd er dit jaar zelfs voor het eerst in 19 jaar geen blanke man genomineerd. 2017 kan dus het eerste jaar in tien jaar tijd worden dat een gekleurde artiest de Album of the Year award wint. Uiteraard zit er nog steeds diversiteit in de Grammy nominaties. Zo werden de Latino hit “Despacito” en Julia Michaels’ “Issues” genomineerd voor Song of the Year. Opvallend is de kleine rol van de populaire Ed Sheeran dit jaar. De zanger werd voor geen enkele grote categorie genomineerd. Hij werd wel genomineerd voor beste pop solo optreden met “Shape of You” en beste pop vocal album.

Zie hier de complete lijst van alle nominaties per genre en categorie. De 60e editie van de Grammy Awards vindt plaats op 28 januari 2018.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.