Geldschulden bij jongeren zorgt voor een valse start - Vance

Nu aan het lezen

Geldschulden bij jongeren zorgt voor een valse start

Geldschulden bij jongeren zorgt voor een valse start

Geldschulden zijn voor niemand een pretje, maar vooral voor jongeren die net aan hun volwassen leven beginnen mét een geldschuld, is dit pijnlijk. Sociaal Economische Raad (SER) zegt dat dit een valse start bij jongeren veroorzaakt. RTL Nieuws deed onderzoek waaruit bleek dat steeds meer jongeren schulden bij de overheid hebben.

Geldschulden

Mariëtte Hamer van de SER legt uit: “Van jongeren wordt financiële redzaamheid verwacht, terwijl dit lang niet altijd mogelijk is.” Zeker wanneer jongeren een laag inkomen hebben, moet er vaak beroep gedaan worden op de overheid om bepaalde aanslagen of andere voorzieningen aan te vragen.

De Nationale Ombudsman ziet ook dat mensen juist door de overheid in de schulden komen. Dat kan het probleem nog veel groter maken. Volgens de overheidsinstelling heeft de overheid zelf te weinig oog voor persoonlijke situaties van mensen met schulden. Veel mensen willen hun schulden namelijk wel afbetalen, maar kunnen dit simpelweg niet.

Stress

Mensen komen daardoor vast te zitten in een bepaald systeem dat de overheid zo gecreëerd heeft. En vooral bij jongeren met schulden, zorgt dit voor een valse start. Het hebben van geldzorgen is een grote stressfactor. Mentale druk kan hierdoor toenemen en er kunnen zelfs psychische klachten door ontstaan. Het is dus zeker iets wat serieus genomen moet worden.

Voor jongeren wil de Sociaal Economische Raad nu helpen dankzij het SER-jongerenplatform. Deze bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende jongerenorganisaties. De komende tijd zullen zij kijken naar oplossingen voor financiële problemen onder jongeren.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.