Gelukkig maar: Zó slecht is dat glaasje alcohol nou ook weer niet voor je

Nu aan het lezen

Gelukkig maar: Zó slecht is dat glaasje alcohol nou ook weer niet voor je

Gelukkig maar: Zó slecht is dat glaasje alcohol nou ook weer niet voor je

Waarschijnlijk ben je eerder deze week wel even geschrokken. Volgens onderzoek zou namelijk blijken dat ook dat ene glaasje alcohol per dag je leven al verkort. Maar je kunt weer rustig ademhalen: dat valt namelijk ook wel weer mee.

De Volkskrant meldde de studie eerder deze week en zei dat een glas alcohol per dag je leven aanzienlijk verkort. De krant trekt nu het boetekleed aan en ook wij moeten even onze excuses aanbieden. Die conclusie is namelijk te kort door de bocht.

Hoe zit het dan wel? Nou, als je 100 gram alcohol per week consumeert, wordt het algemeen risico op sterfte dus wel verhoogd. Die 100 gram komt neer op ongeveer tien glazen bier van 250 milliliter of tien glazen wijn van 100 milliliter. En hoe meer je drinkt, hoe hoger dat risico wordt.

7 glazen per week

Het advies van de Gezondheidsraad is dus ook zeker niet slecht. Zij adviseren dat het beter is voor je gezondheid om helemaal niet te drinken. Maar doe je het toch, houd het dan bij maximaal zeven glazen per week (70 gram alcohol per week). En nee, niet in één keer, wat bingedrinken is dan weer extra slecht.

Alcohol is dus zeker niet goed voor je, maar je kunt wel met een gerust hart genieten van dat ene biertje op het terras op een mooie dag als vandaag.  

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.