Genomineerden van de Oscars dit jaar weer allemaal blank - Vance

Nu aan het lezen

Genomineerden van de Oscars dit jaar weer allemaal blank

Genomineerden van de Oscars dit jaar weer allemaal blank

2016 is het tweede jaar op rij dat alle twintig acteer-nominaties blank zijn – vooral noemenswaardig aangezien de laatste keer dat dit gebeurde in 1996 was. In 2015 waren de nominaties ook al dramatisch slecht verdeeld: alle acteurs waren blank en alle regisseurs/scenaristen/cinematografen waren man.

In 2015 werd er al flink gediscussieerd over de keuzes van de jury. Een mogelijke verklaring werd in de demografische samenstelling van ‘the Academy’ gezocht: 94 procent van hen was blank en 76 procent was man. Vooral in de Verenigde Staten ontstond er veel kritiek over de nominaties. Op Twitter kwam hierdoor de hashtag #OscarsSoWhite op gang.

Dit jaar werd het niet veel beter. Opnieuw werden alle nominaties uitgedeeld aan blanke acteurs en regisseurs. Veel mensen zijn het niet eens met het mislopen van een nominatie door acteurs met een andere huidskleur, die dat duidelijk wel verdienden. Afro-Amerikaanse acteurs als Will Smith (Concussion) en Idris Elba (Beasts Of No Nation), die wel genomineerd waren voor een Golden Globe deze maand, komen niet voor in de lijst met Oscar-nominaties. Ook Michael B. Jordan en Ryan Coogler, de hoofdrolspeler en regisseur van Creed, visten achter het net – hoewel Sylvester Stallone wel een nominatie kreeg voor zijn bijrol in die film. De film Straight Outta Compton, met een voornamelijk Afro-Amerikaanse cast, kreeg slechts één nominatie: voor de blanke scriptschrijvers.

504961542.0

Nikki (22) studeert Communicatiewetenschap in Nijmegen en deed daarvoor een minor Journalistiek aan Western University in London, Canada. Ze is geïnteresseerd in fotografie, digitale ontwikkelingen en design.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.