Gersttekort zorgt voor hogere prijzen van je biertje - Vance

Nu aan het lezen

Gersttekort zorgt voor hogere prijzen van je biertje

Gersttekort zorgt voor hogere prijzen van je biertje

Die droogte, we raken er niet over uitgepraat. Niet gek ook, want we zijn als land dat onder het waterpeil ligt niet gewend aan droogte. Het zorgt er dan ook niet alleen voor dat al het gras gortdroog en geel is, maar ook voor een hoop mislukte oogsten. En hoewel er binnenkort weer regen zal vallen, is dit waarschijnlijk net te laat voor de boeren.

Ook met de gerstoogst gaat het niet zoals gewenst. En dat zullen we hoogstwaarschijnlijk gaan merken in de prijzen van een biertje.

40 procent lager

De gerstoogst in Scandinavië, Noord-Duitsland en de Baltische staten zullen maar liefst 40 procent lager uitgevallen, voorspelt graanhandelaar Evergrain Germany. Wel viel de oogst in Frankrijk dit jaar hoger uit.

Door de mislukte oogsten, stijgt de prijs van het gerst al flink. En om dit te kunnen bekostigen, moet er ergens anders verdiend worden. Dat zorgt ervoor dat er al een aantal Duitse bierbrouwers hun prijzen al hebben verhoogd.

Heineken

Hoe dat zit met Nederlands grootste bierbrouwer, is nog onbekend. Wel liet Heineken weten dat de kosten in het tweede deel van het kwartaal al gestegen waren, maar dat dat geen invloed had op de resultaten van de rest van het jaar. Hoe dat met de resultaten in de toekomst zit, lieten ze niet weten.

Grote bierbrouwerijen hebben vaak via de contracten de prijzen voor een langere periode vastgelegd. Dus als je volgend jaar ineens een stuk meer moet betalen voor je biertje, dan weet je waar dat door komt.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.