Getty Images verbant foto's met aangepaste lichaamsafmetingen - Vance

Nu aan het lezen

Getty Images verbant foto’s met aangepaste lichaamsafmetingen

Getty Images verbant foto’s met aangepaste lichaamsafmetingen

Stockfoto’s zijn vaak alles behalve realistisch maar dit kent grenzen. ’s Werelds grootste stockfoto bedrijf Getty Images vindt dat het tijd is voor verandering. Zij verbannen namelijk foto’s van modellen wier lichaamsafmetingen zijn aangepast.

Weg met photoshop

De schoonheidsidealen in de mode-industrie zijn vaak verre van realistisch. Lang niet iedereen is een size zero en daar is niets mis mee. Getty roept daarom in een brief haar gebruikers op om niet te veel met photoshop aan de haal te gaan. Meerdere fotografen werd verzocht “geen eigen content te uploaden waarin de lichamen van modellen geretoucheerd zijn, zodat ze ofwel dunner of dikker lijken dan ze in werkelijkheid zijn.”

Er is niets mis met een paar vetrolletjes, het is juist hartstikke normaal. De oproep voor de gebruikers geeft aan dat Getty stereotypering aanvecht. Het bericht lijkt ook een directe reactie op een nieuwe Franse wet die per 1 oktober in werking treedt. De wet vereist dat alle digitaal aangepaste foto’s een label krijgen met de tekst ‘aangepaste foto.’ Wij kunnen dit besluit alleen maar toejuichen.

Timing

De timing van de Franse wet en het verzoek van Getty is niet geheel toevallig. Het fashion week seizoen is namelijk weer op volle gang bezig. Deze week is het fashion week voor vrouwenmode in Parijs.

Tijdens fashion weeks ligt het onderwerp van gewicht extra gevoelig, omdat veel jongeren worden geconfronteerd met beelden van ultradunne modellen. Onrealistische beelden hebben vaak zelfhaat en onzekerheid tot gevolg. Beetje bij beetje verschuift de aandacht nu naar meer body positivity.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.