Gezond, lekker en goed op Instagram: De vijg is de avocado van 2018

Nu aan het lezen

Gezond, lekker en goed op Instagram: De vijg is de avocado van 2018

Gezond, lekker en goed op Instagram: De vijg is de avocado van 2018

De meest omstreden vrucht van de afgelopen jaren is zonder enige twijfel de avocado. Het zorgde voor klachten over rijpheid, nieuwe eetconcepten en bleek de reden te zijn dat millennials collectief platzak zijn: we zijn te druk met brunches met toast en geplette, ingevlogen avocado.

Met een gestage opmars van een andere exotische vrucht, roepen trendwatchers 2018 nu al uit als hét jaar van de vijg. Het fruit met het zoete vruchtvlees was tot voor kort een natuurlijke snack in mediterraanse landen maar als het aan de Zwitserse smaakstoffen- en aromaproducent Firmenich ligt, is de vijg de smaak van dit jaar. En als het aan onze Instagramaccounts ligt, de mooiste smaakmaker ever. 

Heilige vrucht

Het is niet de eerste keer dat de vrucht, afkomstig van de vijgenboom, wordt vereerd. Veel volkeren verklaren de boom tot heilig. Toch is er een grotere kans dat jij de vijg kent als smaakmaker in een salade met prosciutto, gecombineerd met manchego of onderdeel van een stoof- of ovengerecht (met balasamico! uitjes! rollade met pancetta!).

Net als avocado’s moeten vijgen met voorzichtigheid worden behandeld. Maar hoewel niemand de harde schil van een avocado zou eten, is het pellen van de vijg een absolute no-go. De textuur van het fluweelzachte schilletje maakt het verschil tussen een zoet hapje en een eetervaring rijk aan verschillende texturen.

Smelten in je mond

De gevoeligheid van de vijg maakt dat ze ook erg is voor schimmel. Zodra er bruine plekjes op de schil verschijnen, is het te laat. Binnen enkele uren worden de suikers omgezet in zuren en is de vijg niet te pruimen.

De vijg is een en al tegenstrijdigheden. Het heeft een natuurlijke zoetheid, maar is extreem complex zegt Firmenich die de populariteit van de vrucht toeschrijft aan onze hang naar authentieke producten. “Het is vlezig en zanderig maar kan ook smelten in je mond. Vijgen zijn rijk aan suikers met een textuur die de taaiheid van hun vlees, de zachtheid van hun huid en de knapperigheid van hun zaden weten te combineren”, aldus Matthew Walter, hoofd culinaire zaken bij de firma.

Heilige vrucht

Rauwe vijgen zijn scherp maar zijn een smakelijke toevoeging in pittige curries. Een van mijn favoriete gerechten is anjer mug (kip en vijgen) zegt de smulpaap over de vrucht die het hele jaar verkrijgbaar is maar tussen augustus en november het allerlekkerst is.

Dat de vrucht niet op Nederlandse bodem voorkomt, moet je niet verhinderen er van te genieten. Maar net zoals met de avocado roept het wel op tot gematigheid en respect, geen overbodige luxe bij een heilige vrucht als de vijg.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.