Gezonde voeding is nog steeds te duur in Nederland

Nu aan het lezen

Gezonde voeding is nog steeds te duur in Nederland

Gezonde voeding is nog steeds te duur in Nederland

Je staat in de supermarkt en hebt geen idee wat je dit keer moet eten. Ga je voor een gezonde salade of kies je voor een diepvriespizza? Je bedenkt even hoeveel geld er nog op je rekening staat en beseft dat zo’n pizza toch een paar euro’s goedkoper is. Dan toch maar die pizza, gezonde voeding komt wel weer als je salaris is gestort.

Wereldwijd is één op de drie personen te zwaar of juist te licht. Inmiddels hebben ongeveer twee miljard mensen van over de hele wereld overgewicht of zelfs obesitas. Om overgewicht of obesitas te voorkomen is het dus noodzaak om gezond te eten en teveel suiker, zout of vet te vermijden. Maar uit onderzoek blijkt dat gezonde voeding in Nederland nog steeds te duur is.

Verbetering is nodig

Het onderzoek werd gedaan door de Access to Nutrition Foundation (ATNF). Dit is een non-profit organisatie die zich bezighoudt met het objectief beoordelen en verbeteren van de voedingsproblemen.

Voor het onderzoek werden werden 23.013 producten geanalyseerd. Op deze manier kwam de ATNF erachter dat er nog verbetering nodig is. De meeste bedrijven in de wereld doen nog niet genoeg aan het aanbieden van gezonde voedselproducten die ook nog eens goed betaalbaar zijn.

Eén derde gezond

Van de 23.013 producten die geanalyseerd werden, kan minder dan één derde echt gezond genoemd worden. De kwaliteit van producten zijn misschien hoger, maar uit het onderzoek kwam ook naar boven dat er niet heel streng met de graadmeters wordt omgegaan. Daardoor voldoen deze producten niet aan de modellen van de ATNF. Die vinden het namelijk vooral belangrijk dat gezond voedsel voor iedereen toegankelijk is, zodat zowel overgewicht als ondervoeding bestreden kan worden.

Wel zijn de bedrijven zich hiervan bewust en dus ook bezig met het verbeteren van hun producten. Zo staat Nestlé op nummer één als je kijkt naar wat de bedrijven verbeterd hebben, net als Campina die van de achtste naar de vierde plaats gestegen is.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.