Ghostbusters draait de rollen tussen man en vrouw om

Nu aan het lezen

Ghostbusters draait de stereotype rollen tussen man en vrouw volledig om

Ghostbusters draait de stereotype rollen tussen man en vrouw volledig om

Na 30 jaar is er een nieuwe Ghostbusters-film. Waar de eerste film nog draaide om mannen, nemen in deze komische film de vrouwen het op tegen de ghosts. Met hun zelfgemaakte wapens moeten ze New York redden van de ondergang. Klinkt allemaal niet als een heel goed verhaal, maar toch zit er een element in dat we niet gewend zijn.

Het eeuwenoude plaatje tussen man en vrouw zien we nog vaak terug in films. Mannen zijn slim en werken had, vrouwen zijn dom en zitten thuis met de kinderen. Stereotypes blijken moeilijk te doorbreken, want dit plaatje is totaal niet realistisch.

De makers van Ghostbusters waren blijkbaar ook klaar met de stereotypering als het gaat om deze rolverdeling tussen man en vrouw. Vrouwen hebben in films lang niet altijd een rolmodel waar ze tegenop kunnen kijken, in tegenstelling tot mannen. In deze film is dit totaal het tegenovergestelde. De vrouwen vechten voor de vrijheid en veiligheid. Daartegenover staan de mannen die domme dingen doen en als incompetent worden gezien. Zo zien we Chris Hemsworth als Kevin, een – niet al te slimme – receptionist.

De eerste reacties op Twitter over de film waren over het algemeen niet heel positief, maar veel – voornamelijk – vrouwen konden wel lachen om de rolverdeling in de film.

Vanaf morgen (14 juli) is de film in de Nederlandse bioscopen te zien.

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.