Wij gingen op zoek naar de beste budget wijnen voor de kerst - Vance

Nu aan het lezen

Wij gingen op zoek naar de beste budget wijnen voor de kerst

Wij gingen op zoek naar de beste budget wijnen voor de kerst

Kerst: dé tijd van het jaar waar iedereen zich op verheugt. Niet alleen vanwege de cadeautjes en leuke kerstversieringen, maar ook vooral door de vele kerstdiners. De feestdagen zijn een heerlijk excuus om zo vaak mogelijk aan een wijntje te lurken en je helemaal misselijk te eten.

Maar hoe kom je de kerst door zonder te eindigen met een lege portemonnee? Wij gingen bij de Hema op zoek naar de lekkerste wijnen voor een klein prijsje.

Hema wijncollectie

Wist jij dat de winkel van de rookworst al dertig a veertig jaar beschikt over een eigen wijncollectie? Je hoeft helemaal niet naar die dure slijterij voor een flesje chardonnay. De Hema heeft maar liefst zestig soorten wijnen in haar collectie, welke ieder jaar met zorg worden geselecteerd.

De wijnen zijn niet alleen lekker en biologisch verantwoord, ze zijn ook nog eens vijf keer zo goedkoop als een normale fles. Dit zijn onze zes favorieten.

Cava Copa Sabia brut

Deze champagne is een heerlijk alternatief voor die dure fles Moët. De cava heeft een klein zoetje en is heerlijk fris en mousserend. Het is niet zonder reden dat dit de best verkochte champagne van Nederland is. En je hebt ‘em al voor een spotprijsje van 9 euro.

Wist je dat… Champagne zijn bubbels dankt aan een zogenoemde tweede gisting? Na de eerste gisting wordt er suiker en gist bij de wijn geschonken waardoor koolzuur ontstaat. Zo krijgt champagne dat heerlijke bubbeltje.

Touraine Sauvignon Blanc

De bekende wijnsoort Sauvignon Blanc vindt zijn oorsprong in de Franse Loire vallei. Het gebied is zelfs zo uniek dat het is opgenomen in de Unseco werelderfgoed lijst. De wijn heeft een jonge, groene, frisse smaak en combineert uitstekend met groene groentes als asperges en rucola. Een heerlijke wijn voor een prijs van 5,50 euro

Wist je dat… De Sauvignon Blanc zijn naam ontleent aan het Franse woord “sauvage”? Dit betekent “wild” en duidt op de wilde fruitige smaak die de druif heeft.

Viognier Chardonnay

Deze biologische wijn komt uit het Spaanse Valencia. En dat exotische merk je meteen: zodra je de fles opent, ruik je abrikozen en perzik. Dit is mede te danken aan een combinatie van de twee druivensoorten chardonnay en viognier. Chardonnay geeft de wijn een mooie ronde smaak en de viognier druif geeft het een frisse boventoon. Een heerlijke, fruitige wijn voor een prijs van 5,50 euro.

Wist je dat… Alle wijnen van wijnmaker Neleman biologisch, vegan friendly en CO2-neutraal zijn? Zo draag je zelfs bij aan een beter milieu terwijl jij je wijntje achterover slaat.

Tesoruccio Primitivo

Deze rode wijn is perfect voor de mensen die eens wat anders willen drinken dan de bekende Merlot of Shiraz wijnen. De wijn komt uit Puglia, de ‘hak’ van Italië, en dankt haar smaak aan de ‘woeste wilde’ primitivo druif. Dankzij haar volle, kruidig zoete smaak is dit de perfecte wijn voor op een onstuimige winterdag. Terwijl de wind buiten huilt, brengt deze wijn het zonnetje in huis. Een echte aanrader die je heerlijk warm houdt, en dat voor een prijs van 5,50 euro.

Wist je dat… Maar liefst 367 eigen, zogenoemd ‘autochtone’ druiven het heel goed doen in Italië? Blijkbaar kunnen de Italianen veel meer dan alleen maar pizza’s maken.

Niche Petit Verdot – Merlot

Wederom een heerlijke wijn uit het warme Valencia in Spanje. De Merlot staat vooral bekend als een wijn uit het Franse gebied Bordeaux. In het zuiden doet deze druif het echter ook heel goed. Aan deze wijn werd de zogenoemde Petit Verdot druif toegevoegd wat het een wat ruigere smaak geeft met veel tannine. Belangrijk bij deze wijn is dat je het laat luchten. Dit kan door het in een karaf te schenken of een tijd de kurk van de fles af te laten voor je je glas inschenkt. Een heerlijke wijn voor 5,50 euro.

Wist je dat… Tannine afkomstig is van de houten vaten waarin de wijn gerijpt is? De moleculen ontstaan ook door de druivenschillen, -pitten en -steeltjes die in de wijn komen tijdens het gistingsproces.

Clairette De Die

Nee, dit is geen champagne maar mousserende wijn. En dat merk je. Zodra je deze wijn bij je lippen houdt, word je overdonderd door een zuivere, frisse smaak. De bubbels springen enthousiast in je mond terwijl je een zoete appelsmaak proeft. De wijn doet ook denken aan geel gedroogd fruit. Een perfecte slobberwijn waar je gerust meerdere glazen van kan nemen. De Clairette heeft namelijk slechts 7% alcohol. Ben je normaal een fan van Canei? Daar stap je direct van af als je dit Franse alternatief hebt geproefd. Je hebt de fles al voor 7 euro.

Wist je dat… 95% van alle mousserende wijnen in de laatste week van december wordt gekocht? Waar zou dat toch door komen?

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.