Wie zich onlangs heeft geïnstalleerd op de bank voor een good old Netflix-binge, kwam misschien een serie tegen die op het eerste oog wat vreemd voorkwam. Iets met glitterpakjes, een behoorlijke seventies naam en een lekker magenta-tintje.
We hebben het over GLOW, de nieuwe Netflix-original over een groep vrouwelijke showworstelaars die echt heeft bestaan. De serie is met recht de opvolger van Orange is the New Black: de creatieve breinen achter de serie zijn dezelfde makers.
Feministisch hoogstandje
GLOW staat voor The Gorgeous Ladies of Wrestling, een groep worstelende vrouwen in de jaren tachtig die furore maakten op tv. In spandex-pakjes en heftige ‘kicks’ en moves, veroverden ze de tv-wereld destijds. Al jaren hebben de vrouwen – allen rond de 50 en 60 – nu een doodnormale baan maar het worstelen zit ze nog vers in het geheugen, aldus dit portret door The Washington Post.
Dit alles klinkt leuk genoeg voor een halfuurtje, hoogstens een uur kijkplezier. De tien afleveringen van ongeveer dertig minuten beloven echter meer. Een feministisch hoogstandje, blijkt uit de eerste recensies.
En dat sluit aan op het recente aanbod van Netflix. Denk aan de vrouwen van Orange is the New Black en in de VS de lancering van series als The Handmaid’s Tale: verhalen van vrouwen zijn opeens in de meerderheid op beeldschermen wereldwijd.
Dat wil niet zeggen dat de serie doodserieus is. Je kan in ieder geval verwachten: Power ballads. Neon spandex pakjes. Getoupeerd haar zo groot dat het bijna niet in de scene past? Driedubbel yes.
Showpop
Dan nu het verhaal. We zijn in Los Angeles, begin jaren tachtig, en Ruth Wilder (Alison Brie) lukt het maar niet als actrice aan de bak te komen. Ze is klaar met de rollen waarin vrouwen als showpoppetje worden neergezet.
De serie begint met een shot van Wilder die auditie doet en niet geheel per ongeluk haar ene zin tekst overslaat en overgaat op de monoloog van het mannelijke personage. Ze is wanhopig op zoek naar werk en sluit zich aan bij 12 vrouwen die ook hopen op hun breakthrough. De serie waarin ze samenkomen heet Gorgeous Ladies of Wrestling, ook wel GLOW.
Doorsnee vrouwen
GLOW was op tv in de jaren tachtig en bevatte een diverse cast van doorsnee vrouwen. Daarmee werd gehoopt dat een vrouwelijke versie dezelfde interesse voor worstelen zou opleveren als bij de mannelijke variant.
Veertig jaar later is een remake van GLOW te zien op Netflix met daadwerkelijke worstelgeschiedenis en verhalen van vrouwen in diverse maten, kleuren en sociale achtergronden.