Gendergelijkheid krijgt een impuls met 11 nieuwe Google emoji's

Nu aan het lezen

Gendergelijkheid krijgt een impuls met 11 nieuwe Google emoji’s

Gendergelijkheid krijgt een impuls met 11 nieuwe Google emoji’s

Meer dan 90 procent van de wereldpopulatie gebruikt emoji’s. Maar terwijl de verzameling van poppetjes een divers gezelschap vormt, zijn er niet veel die de diversiteit van vrouwelijke beroepen benadrukken of jonge meisjes stimuleren op emancipatorisch vlak.

Gendergelijkheid

Google komt daarom met 11 nieuwe emoji’s in alle huiskleuren om gendergelijkheid en diversiteit te promoten. Onderstaand scenario voor mannen is dus verleden tijd:emoji men

Of deze ‘typische’ emoji’s voor vrouwen, schrijft Google in een persverklaring.

emoji womenVolgens Google vertegenwoordigen de huidige emoji’s vrouwen niet, “dus hebben we bedacht hoe we dit beter kunnen maken.”

Officieel

Een nieuwe emoji is niet zomaar geboren, en al zeker niet 11 stuks. Als sinds mei is het bedrijf bezig met het indienen van de nieuwe afbeeldingen bij de Unicode Technical Committee: het officiële consortium dat over de gestandaardiseerde emoji’s gaat.

De nieuwe emoji’s geven een impuls aan genderlijkheid: ze beschrijven functies en beroepen die zowel zijn weggelegd voor vrouwen als mannen. Ze reflecteren de centrale rol die vrouwen in de wereld hebben, aldus Google.

Unicode voegt ook mannelijke en vrouwelijke versies toe aan 33 bestaande emoji’s. Je kan nu bijvoorbeeld een vrouwelijke hardloper kiezen, net zoals een man – of een man en vrouw die een knipbeurt krijgt.

haircut

De toevoegingen kunnen worden gebruikt in toekomstige versies van Android en andere platformen. Omdat ze onderdeel worden van de nieuwe standaard zal ook Apple ze gaan toevoegen aan de iPhone, iPad en Mac. Maar Apple laat daarvoor zijn designer altijd eigen ontwerpen maken, dus ze zullen er net iets anders uitzien.

Google noemt de nieuwe emoji slechts één van de vele inspanning om vrouwen beter te vertegenwoordigen in de techwereld en meisjes te verbinden met educatie. Carrière maken in tech is belangrijk, aldus de zoekmachine.

Coden

Een van de andere initiatieven is Made with Code dat meisjes helpt hun passie te uiten door de wondere wereld van computerwetenschap.

Dit weekend is World Emoji Day (ja echt). Made with Code zal dan een nieuw project lanceren dat meisjes zal leren coden door het maken van op emoji gebaseerde stickers.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.